Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 26.09.2023

26.09.2023 218 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня, а саме з 30 вересня, починають діяти чергові зміни у правилах прийняття рішення щодо розблокування податкових накладних та розрахунків коригування (далі – ПН, РК), які внесено наказом Мінфіну від 14.07.2023 № 394 до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520. Було розширено перелік документів, які має право подати платник ПДВ для розблокування ПН/ РК, покупцю дозволено ініціювати розблокування від’ємного РК, а для розблокування ПН/РК тепер можна подавати документи тільки щодо операції, яка стала підставою для блокування ПН/РК. Подробиці тут.

Платник ПДВ вирішив не подавати документи для розблокування ПН/РК (нагадаємо, що подання таких документів – це право, а не обов’язок). Але чи буде до нього застосовано штраф за нереєстрацію ПН/РК та у якому розмірі? Дізнайтесь про це, пройшовши за посиланням.

Як показали події на фронті, сучасна війна – це війна дронів. Тому виробництво цього виду озброєння є дуже актуальним і підприємства долучаються до цього процесу. На допомогу таким підприємствам ми розглянули:

  • під який вид діяльності підпадає виробництво дронів і які документи необхідно оформити, щоб розпочати таке виробництво див. тут;
  • як відобразити в бухобліку операції із продажу та безоплатного передання вироблених дронів? Якими будуть податкові наслідки? Зокрема, чи не має підводних каменів пільга з ПДВ? Чи дійсно не буде різниці з податку на прибуток у разі безоплатного передання дронів на потреби армії? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут;
  • як вирішити питання з програмним забезпеченням для дронів: замовити його створення сторонньому розробнику чи своєму працівникові, якщо на підприємстві є такі таланти? Ми пояснили, чим відрізняються ці варіанти і як підприємству відображати програмне забезпечення в обліку в кожному з них.

З 12.09.2023 набули чинності також і чергові зміни до Порядку обчислення середньої зарплати, які установлюють нові правила розрахунку суми компенсації за невикористану відпустку та матеріальної (грошової) допомоги (це усім відомий Порядок № 100). Ми розглянули, яких саме випадків торкнулися ці зміни та як обчислювати таку компенсацію у 2023 за новими правилами.

Для кожної групи платників єдиного податку встановлено граничний обсяг доходу, який їм дозволено отримати протягом календарного року. «Родзинкою» 2023 року є те, що багато єдинників встигли побувати цього року на сплаті ЄП за ставкою 2 % і тепер не знають, як їм застосувати перехідні правила ПК для розрахунку граничного обсягу доходу за цей рік. Тому на різних практичних ситуаціях ми показали, як визначити суму «прибуткового» ліміту для фізосіб-єдинників у 2023 році. Докладніше див. за цим посиланням.

Підприємство має декілька контрагентів. Здійснюючи черговий платіж, випадково переказали кошти іншому контрагенту. Чи можна повернути гроші так, щоб не було податкових наслідків? Відповідь на це запитання  тут.

Воєнний час диктує свої умови, усі підприємства намагаються заощаджувати на витратах. Одним із способів може стати укладання договору позички. Ми розповіли, як правильно оформити договір позички, які нюанси слід брати до уваги, чим договір позички відрізняється від договору оренди, а також навели для вашої зручності зразок договору позички автомобіля. Переходьте за посиланням, щоб дізнатися більше.

Наприклад, підприємство хоче оформити договори позички із фізособами, щоб в одному випадку взяти, а в іншому – передати у безоплатне користування автомобіль. Чи треба посвідчувати нотаріально такі договори? Відповідь тут.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція розглянемо, зокрема, такі питання:

  • чи можна оформити підприємництво за місцем реєстрації фізособи, а не за довідкою ВПО;
  • коли слід подавати звіт з РРО і чи потрібно це робити користувачам ПРРО;
  • на яку дату виникають податкові зобов’язання з ПДВ при експорті товарів .

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали