Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 19.03.2024

19.03.2024 106 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня ми розглянули декілька ситуацій із практики.

В особи-підприємця є заборгованість за товар, отриманий за договором постачання. Зараз у підприємця немає можливості розрахуватися з постачальником, проте інший підприємець готовий заплатити замість нього цю суму. Чи не заборонено законодавством таку операцію? Які наслідки можуть бути в обох підприємців, якщо вони є платниками єдиного податку ? Чи має право на податковий кредит боржник, який є платником ПДВ? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут та тут

Чи може підприємство бути зареєстроване за домашньою адресою одного із засновників та чи треба в такому разі укладати із цим засновником договір оренди приміщення або безплатного користування майном (позички)?

Дізнайтеся про це, пройшовши за посиланням

Згідно з п. 2 розд. III Порядку № 1204 податкове повідомлення рішення (далі – ППР) вважається належним чином надісланим (врученим) платнику податків, якщо його надіслано в порядку, визначеному ст. 42 ПК. Неотримання ППР може мати негативні наслідки для платника податків. По-перше, він може не знати про свою заборгованість перед бюджетом, що може призвести до нарахування пені та штрафів. По-друге, він не зможе оскаржити ППР в адміністративному або судовому порядку, якщо не був з ним ознайомлений. Але порушення порядку надсилання контролюючим органом ППР може мати негативні наслідки і для податківців, наприклад стати підставою для скасування таких рішень. Ми розглянули особливості надсилання ППР контролюючим органом та наслідки порушення порядку оформлення та вручення ППР.

Дивіденди можуть бути виплачені в грошовій і негрошовій (натуральній) формі. Під виплатою дивідендів у натуральній формі зазвичай розуміють нарахування дивідендів у грошовій формі та проведення натуральної виплати шляхом продажу майна, яке передається як дивіденди. Ми розповіли, які податки має сплатити підприємство у разі виплати дивідендів в натуральній формі.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція:

  • особливості подання звітності резидентами Дія Сіті у 2024 році;
  • податки сплачено не на той рахунок: чи буде штраф;
  • додаток КІК до декларації про майновий стан.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали