Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 03.10.2023

03.10.2023 91 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із темами, які ми розглянули цього тижня.

В умовах воєнного часу роботодавці нерідко змушені призупинити господарську діяльність з тих чи інших причин. І головне питання, яке постає в такій ситуації: як вчинити з найманими працівниками, якщо звільняти їх роботодавець не хоче, а платити зарплату нема чим. Один із варіантів зберегти персонал – оголосити простій. Ми розглянули, які саме вимоги законодавства мають бути дотримані роботодавцем у разі оголошення простою та які документи потрібно оформити, а також проаналізували судову практику за останній час щодо простою. Докладніше читайте за посиланням.

Розблокування податкових накладних або розрахунків коригування (далі – ПН/РК) з датою оформлення починаючи з 09.07.2023 може відбуватися автоматично – за певних умов. Одна з таких умов: ПН/РК мають бути складені та подані для реєстрації у ЄРПН не раніше календарного місяця, що передує місяцю, у якому комісією регіонального рівня прийнято рішення про врахування Таблиці даних платника ПДВ. Але який місяць мається на увазі – місяць оформлення ПН чи місяць її реєстрації? Відповідь на це запитання ви знайдете тут.

Експорт товарів обкладається ПДВ за ставкою 0 %. Але митне оформлення товарів, що експортуються, здійснюється в декілька етапів (тобто в експортера є «на вибір» три дати: дата подання митної декларації, дата завершення митного оформлення товарів і дата перетину кордону). То яку з них вважати датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ? Відповідь тут.

Дата 1 жовтня – початок застосування штрафів за проведення розрахункових операцій без РРО/ПРРО. Тому ті суб’єкти господарювання, хто ще не реєстрував РРО/ПРРО, стали активно це робити – і відповідно в них виникла купа питань. Ми пояснили, у яких випадках потрібно подавати Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1 та чи потрібно його подавати в разі застосування ПРРО.

Поширена на сьогодні ситуація: людина була змушена переїхати із зони проведення бойових дій до іншого населеного пункту на території України, зараз отримує статус внутрішньо переміщеної особи (далі – ВПО). На новому місці має намір зареєструватися як підприємець, зазначивши адресою реєстрації своє постійне місце проживання, а не фактичну адресу, за якою проживає зараз. Чи можна так вчинити? Як переселенцю отримати довідку ВПО та зареєструватися підприємцем? Відповіді на ці запитання тут.

Підприємець – єдинник другої групи надмірно сплатив єдиний податок (далі – ЄП), через що в нього виникла велика переплата. А в серпні 2023 року він зареєстрував факт припинення підприємницької діяльності у ЄДР. Ліквідаційні декларації було подано. Також було подано заяву на повернення переплати ЄП, але орган ДПС ніяк не реагує на цю заяву, а по телефону податківці відповідають, що гроші будуть повернені підприємцеві тільки після проведення перевірки. Чи дійсно податкова має право не повертати єдиннику надмірно сплачену суму податку, поки не пройде перевірка, що призначається у зв’язку із припиненням підприємницької діяльності? Читайте про це за посиланням.

Так сталося, що підприємець помилково сплатив до бюджету більші сумі ЄСВ та ЄП, ніж було треба. Про те, чи може він повернути з бюджету суми переплати, читайте за посиланнями тут та тут.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція будуть, зокрема, такі теми:

  • як оподатковувати доходи, виплачені підприємцю, який знаходиться на тимчасово окупованій території;
  • чи буде податковий кредиту у покупця, якщо в реквізитах податкової накладної є помилка;
  • якими є строки давності для списання заборгованості за договором.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали