Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 05.03.2024

05.03.2024 97 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із темами нових публікацій Uteka-Агро.

Сільгоспземля є особливим об’єктом купівлі-продажу, тож перед цією операцією як продавець, так і покупець мають виконати низку обов’язкових вимог. У консультації розповідаємо про загальні правила купівлі-продажу сільгоспземель та наводимо покроковий алгоритм укладання договору купівлі-продажу,

Агропідприємство має намір купити земельну ділянку сільгосппризначення, розташовану на відстані менш як 50 км від державного кордону України. Чи не відмовить нотаріус у посвідченні договору купівлі-продажу? Кого стосується ця заборона і яких категорій сільгоспземель? Пояснюємо докладно тут.

Чимало платників єдиного податку четвертої групи та орендної плати за землі державної та комунальної власності, визначаючи мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) у 2023 році, стикнулися із проблемою. Зокрема, якщо за останній звітний період 2022 року, тобто за IV квартал або за грудень, вони сплатили податок у 2022 році, тобто до настання граничного строку сплати, цей податок для 2022 року вважається надміру сплаченим. Тож виникло запитання: «За який рік такий податок може зменшити МПЗ – 2022-й чи 2023-й? Нарешті ДПС на своєму офіційному сайті розмістила роз’яснення, відповідно до якого в разі сплати платниками четвертої групи в IV кварталі 2022 року ЄП за вказаний період сума сплаченого податку не враховується для визначення МПЗ за 2022 рік, проте бере участь у розрахунку МПЗ за 2023 рік. Більш детально за темою ви можете прочитати тут.

Нещодавно набув чинності наказ Мін’юсту, яким було внесено зміни до підзаконного акта, що регламентує строки зберігання документів. Ми розглянули, які саме зміни відбулися в законодавстві щодо строків зберігання документів, відповіли на запитання, що виникають на практиці у суб’єктів господарювання, та підказали, як самостійно визначити строк зберігання того чи іншого первинного документа.

Непередбачені обставини можуть збільшувати тривалість трудового процесу. Надурочна робота – регламентований вияв такого збільшення. Що не підпадає під надурочну роботу? Кого не можна залучати до неї? Чи треба погоджувати залучення до надурочних робіт з представницьким органом? Чи є обмеження тривалості «надурочки»? Як оплатити надурочні роботи? Відповіді на ці та інші запитання – у статті.

У господарській практиці нерідко виникають ситуації, які дещо виходять за межі стандартних відносин. Наприклад, якщо на підставі укладеного договору позики боржник погашає заборгованість не кредитору, а третій особі. Про те, чи існують якісь заборони й обмеження в такому разі та як прописати цей момент, ми розповідаємо у статті.

Проаналізувавши ваші звернення до наших сервісів «Консультаційна телефонна лінія з експертами UTEKA» та «Особистий помічник», цього тижня ми відповіли на такі запитання:

Наступного разу в Uteka-Аро повідаємо про:

  • строки розблокування податкових накладних (подання повідомлення, адміноскарження, судове оскарження);
  • документування відпуску та списання насіння, добрив та засобів захисту рослин;
  • звітність щодо побічних продуктів.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали