Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (30.10-03.11.2023)

06.11.2023 286 0 0

Зміни у законодавстві з 30 жовтня по 3 листопада 2023 року

Документи, які набули чинності з 30.10.2023 по 03.11.2023

Про що потрібно знати на цьому тижні?

Кабмін затвердив Положення з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану

Уряд схвалив Постанову № 1132 «Про реалізацію експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану». Документ змінює правила експорту аграрної продукції.

НАЗК затвердило порядок моніторингу способу життя суб'єктів декларування

Національне агентство з питань запобігання корупції наказом від 26.10.2023 № 236/23 затвердило Порядок здійснення моніторингу способу життя суб'єктів декларування. 

Уряд розширив умови надання грантів на розвиток садів і теплиць

Уряд схвалив Постанову № 1125 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 738». Документ вдосконалює механізми надання грантів на розвиток садівництва, ягідництва, виноградарства та тепличного господарства.

Виплати ВПО тепер призначатимуться на сімʼю

З 1 листопада поточного року змінено правила оформлення виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це стосується внутрішніх переселенців, які вперше звертаються за призначенням такої допомоги від держави.

Уряд схвалив фінальний текст держбюджету на 2024 рік

2 листопада 2023 року Кабмін схвалив проєкт Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» до другого читання.

Важливо:

До другого читання схвалено законопроєкт про скасування мораторію на податкові перевірки

Законопроєктом № 10016-д, зокрема, передбачено, що: строк повернення документальних планових податкових перевірок перенесено з 1 листопада на 1 грудня; мораторій на перевірки фізосіб-підприємців – платників єдиного податку першої та другої групи буде збережено до грудня 2024 року.

Які податкові накладні/розрахунки коригування не блокує ДПС

Усі податкові накладні/розрахунки коригування, що направляються на реєстрацію до Єдиного реєстру податкових накладних, проходять попередню перевірку на відповідність ознакам безумовної реєстрації. Про ознаки безумовної реєстрації ПН – в роз'ясненні.

Як поділитися податковою інформацією з бізнес-партнером через Електронний кабінет платника: інструкція від ДПС

Зробіть крок назустріч своєму бізнес-партнеру – поділіться податковою інформацією у приватній частині Електронного кабінету платника.

Як нараховується пеня у разі адміністративного або судового оскарження ППР, якщо рішення прийнято на користь органу ДПС?

Якщо в межах процедури адміноскарження було прийнято рішення щодо продовження строків розгляду скарги платника податків понад строки, визначені ПК, пеня не нараховується протягом таких додаткових строків незалежно від результатів адміністративного оскарження.

Чи може роботодавець під час простою вимагати від працівників виконувати роботу дистанційно

Місце перебування працівника під час цілоденного простою законодавством не визначено, тому визначається безпосередньо роботодавцем шляхом видання розпорядчого документа (наказу або розпорядження).

Актуально:

Українські агровиробники можуть отримати мінеральні добрива на посівну-2024 за програмою USAID АГРО

Уряд США у межах ініціативи AGRI-Україна безоплатно надасть 7 тис. українських агровиробників мінеральні добрива для весняної посівної-2024. 

Мінфін планує увести нові субрахунки для обліку готівки з РРО: проєкт наказу

Однією із запропонованих проєктом змін є запровадження в обліку підприємств, які здійснюють готівкові операції із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО), субрахунків: 308 «Готівка в національній валюті за операціями, проведеними  із застосуванням РРО»;  309 «Готівка в іноземній валюті за операціями, проведеними  із застосуванням РРО». 

До Держземкадастру відтепер можна вносити відомості про масив земель сiльгосппризначення

31 жовтня 2023 року в програмному забезпеченні Державного земельного кадастру запроваджено функціональну можливість щодо внесення до Держземкадастру відомостей про масив земель сільськогосподарського призначення. 

Один із батьків школяра отримає змогу працювати дистанційно: законопроєкт

У Верховні Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується, що в разі навчання дитини віком до 14 років за дистанційною формою, один з батьків (за їх вибором) може працювати на умовах дистанційної роботи на період тривалості такого навчання.

Як ідентифікуватися за допомогою Дія.Підпис на порталі ПФУ

ПФУ роз’яснив алгоритм дій для ідентифікації за допомогою Дія.Підпис на порталі Фонду. 

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали