Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (20.11.2023 - 24.11.2023)

27.11.2023 271 0 1

Зміни у законодавстві з 20 по 24 листопада 2023 року

Документи, які набрали чинності з 20 по 24 листопада 2023 року

Про що потрібно знати на цьому тижні?

Верховною Радою схвалено зміни у наданні різних видів відпусток

Верховна Рада 22.11.2023 в цілому прийняла законопроєкт № 8313 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», яким вносяться зміни до КЗпП, Закону від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» та інших законів України. 

Затверджено порядок віднесення «відходів» до побічних продуктів

Йдеться про ті речовини та предмети, які утворюються в процесі виробництва певної продукції та прийнято вважати відходами. Відтепер такі залишки зможуть отримати «друге життя». Уряд постановою від 17.11.2023 № 1214 затвердив Порядок та Критерії, за якими здійснюватиметься віднесення тих чи інших речовин або предметів до побічних продуктів.

До 1 квітня 2024 року продовжено можливість використання паперових декларації у разі ввезення гуманітарної допомоги

Кабмін постановою від 20.11.2023 № 1216 продовжив можливість використання паперових декларацій для ввезення гуманітарної допомоги в Україну до 1 квітня наступного року. Це дасть змогу організаціям, які завозять гуманітарну допомогу, продовжувати свою діяльність за звичними процедурами.

Безробітним оплачуватимуть проїзд до місця навчання у період перепідготовки

Наказом Мінекономіки від 28.09.2023 № 14432 затверджено Порядок компенсації зареєстрованим безробітним витрат на проїзд до місця проходження навчання та у зворотному напрямку в період проходження професійної підготовки або перепідготовки, підвищення кваліфікації.

Затверджено Порядки проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форми сертифікатів

Уряд постановою від 17.11.2023 № 1210 затвердив Порядки проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал. 

Важливо:

Нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ запрацюють із 1 грудня

1 грудня 2023 року завершується перехідний період, протягом якого заповнення платниками податків реквізиту «Призначення платежу» під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску було можливе у неструктурованому форматі.

Верховна Рада планує зміни до правил військового обліку та мобілізації

Заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла інформує, що наразі готується до реєстрації великий законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Вона наводить поточний перелік основних змін.

Приклади заповнення декларації з плати за землю від ДПС

На вебпорталі ДПС розміщено приклади заповнення податкової декларації з плати за землю.

Як підписати декларації в е-формі у разі тимчасової відсутності директора

У разі тимчасової відсутності (відпустка, лікарняний) керівника (директора) на сформовану податкову звітність в електронному вигляді накладаються КЕП посадових осіб, яким делеговано право підпису, шляхом направлення Повідомлення, яке прийняте контролюючим органом.

Уряд планує підвищити розмір мінімальних цін на алкогольні напої

Проєктом постанови Мінекономіки передбачається підвищити розмір мінімальних цін на алкогольні напої залежно від коду виробів згідно з УКТЗЕД. 

Актуально:

Кабмін удосконалив порядок виплат ВПО

На своєму засіданні 21 листопада Уряд вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги

За всіма заявами-розрахунками, створеними з 01.01.2023, необхідно в кабінеті страхувальника сформувати повідомлення про виплату коштів

ПФУ інформував, що повідомлення про виплату коштів необхідно сформувати в кабінеті страхувальника по усіх заявах-розрахунках, створених з 01.01.2023.

Заблоковані та безумовно зареєстровані податкові накладні впливатимуть на можливість аграріїв експортувати товари та отримувати відшкодування ПДВ – законопроєкт

Податковий комітет рекомендував прийняти за основу законопроєкти, спрямовані на унеможливлення зловживань при експорті зернових та вчасне повернення валютної виручки в Україну: у разі заблокованій податковій накладній аграрії будуть позбавлені можливості вивезення та відвантаження товарів.

В Мінагрополітики підготували зміни до порядку надання урядових грантів на розвиток садівництва

З січня 2024 року планується розширення умов надання урядових грантів за програмою «єРобота» на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства.

Умови та порядок допуску посадових осіб ДПС до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок

Посадові особи ДПС мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки або фактичної перевірки за наявності підстав для їх проведення та за умови пред'явлення або надіслання у випадках, визначених ПК, певних документів.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали