Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (06.11-10.11.2023)

13.11.2023 218 0 0

Зміни в законодавстві з 6 листопада по 10 листопада 2023 року

Документи, які набрали чинності з 06.11.2023 по 10.11.2023

Про що потрібно знати на цьому тижні?

Верховна Рада прийняла держбюджет на 2024 рік

9 листопада Верховна Рада прийняла проєкт Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» у другому читанні та в цілому.

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено до 14 лютого 2024 року

Верховна Рада України 8 листопада прийняла в цілому проєкти Законів про продовження воєнного стану та загальної мобілізації з 16 листопада 2023 року на 90 діб.

З 7 листопада діють зміни до Інструкції про відрядження: наказ Мінфіну

Мінфін наказом від 17.10.2023 № 560 вніс зміни до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59. Наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» та почав діяти з 07.11.2023. 

Е-реєстр військовозобов'язаних та е-кабінет призовника: законопроєкт прийнято за основу

ВРУ прийняла за основу законопроєкт від 18.09.2023 № 10062«Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану». 

Скасовано офіційні норми витрат палива та мастильних матеріалів на автомобільному транспорті – наказ Мінінфраструктури

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури наказом від 02.11.2023 № 1011 визнало таким, що втратив чинність, наказ Мінтрансу від 10.02.1998 № 43, яким були затвердженні Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті. 

Важливо:

Єдиний податок четвертої групи (юрособи) та мінімальне податкове зобов’язання: запитання-відповіді від ДПС

ДПС узагальнила питання від платників податків з питань МПЗ та підготувала відповіді на них.

Повний перелік випадків надання відпусток без збереження заробітної плати під час воєнного стану

Порядок надання відпусток без збереження зарплати під час дії воєнного стану визначається Законами «Про відпустки» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Більш детально — у новині.

Коли можна не подавати повідомлення за формою № 20-ОПП

Відомості про основні засоби, призначені для ведення господарської діяльності та фізично розміщені у приміщеннях платника податків, про які вже повідомлено контролюючі органи як про об’єкт оподаткування, можуть не зазначатись у повідомленні за формою № 20-ОПП.

Компенсований роботодавцем туристичний збір, включений до вартості проживання працівника у відрядженні, підлягає оподаткуванню

У разі якщо роботодавцем відшкодовано суму турзбору, сплаченого працівником під час відрядження за найм житлового приміщення, то сума такої компенсації є додатковим благом та обкладається ПДФО та військовим збором.

Які санкції передбачені за порушення строків зберігання первинних документів?

Платник податків зобов’язаний зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення та сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання. Про наслідки порушення — у новині.

Актуально:

Змінено порядок формування медвисновків «Вагітність та пологи»

МОЗ наказом від 18.10.2023 № 1810 вніс зміни до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.

В умовах мирного часу ЗСУ перейдуть на військову службу за контрактом

Міністр оборони підписав Наказ про затвердження Концепції військової кадрової політики до 2028 року. 

Порядок проведення коригувань показників додатку 4ДФ до уточнюючого розрахунку

Уточнюючий розрахунок подається на підставі інформації з раніше поданого Розрахунку і містить інформацію лише за рядками з реквізитами або сумами нарахованого ПДФО, військового збору, які уточнюються. Більш детально — у новині.

Проєкт «е-Підприємець» переведено на постійну основу

Йдеться про можливість за допомогою кількох кліків на порталі «Дія» отримати цілий пакет послуг.

Держстат оприлюднив інформацію про середньомісячну заробітну плату

Державна служба статистики оприлюднила інформацію про середньомісячну заробітну плату за видами економічної діяльності за І–ІІ квартали 2023 року.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали