Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (01-05.11.2021)

08.11.2021 490 0 1

Зміни в законодавстві

З 9 листопада діятиме новий порядок оскарження рішення ДПС про сплату недоїмки з ЄСВ

Порядок визначає процедуру подання та розгляду апаратом ДПС скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу та скарг банків на рішення про накладення фінансових санкцій.

Облік та звітність

Чи може ФОП платник єдиного податку здійснювати продаж товарів з використанням подарункових сертифікатів?

Розрахунок за товари подарунковим сертифікатом фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку є механізмом розрахунку не у грошовій формі, а отже, не дає права фізичній особі - підприємцю (далі - ФОП) застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку і звітності.

Подробиці в ІПК від 06.09.2021 № 3320/ІПК/99-00-04-03-03-06

Отримання або знищення печатки: чи потрібно інформувати податкову

Нормативно-правові акти з питань оподаткування не передбачають обов’язку платника податків повідомляти контролюючі органи про отримання або знищення печатки. Разом з цим, узагальнюючи норми Податкового кодексу України (далі – ПК) (в тому числі п. 48.3) форми документів, які подаються до контролюючого органу (заяви, повідомлення, податкові декларації тощо), передбачають засвідчення підпису ФОП печаткою за її наявності.

Про взяття на облік ФОП, яка протягом року вдруге зареєструвалася у держреєстратора, але у контролюючих органах ще не була знята з обліку

Незалежно від того, що процедура зняття з обліку ФОП в контролюючих органах не завершена, але протягом року такий платник вдруге зареєструвався у державного реєстратора, то взяття його на облік здійснюється контролюючими органами за основним місцем обліку у день отримання відомостей з ЄДР щодо ФОП та здійснюєтьсядатою внесення даних до Реєстру самозайнятих осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації відповідного повідомлення державного реєстратора.

ФОП – платник єдиного податку отримав доходи як фізособа: звітність

Податкова декларація про майновий стан і доходи подаєтьсяза базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених р. IV ПКУ (п. п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації (п. 179.7 ст. 179 ПКУ).

Оподаткування

Сплата військового збору ФОП на загальній системі оподаткування: чи є витрати?

ФОП на загальній системі оподаткування не має право включати до складу своїх витрат суму сплаченого військового збору в розмірі 1,5 відс. чистого оподатковуваного доходу.

Чи є доходом ФОП – «загальносистемника» сума кредиту отримана на розрахунковий рахунок?

Отримання ФОП кредиту відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначені строки, то протягом дії договору кредиту сума кредиту не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

При цьому слід зазначити, якщо сума кредиту не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів ФОП та оподатковується на загальних підставах.

Земельна ділянка перебуває у спільному користуванні кількох фізосіб (ФОП): нарахування орендної плати

Якщо договором оренди земельної ділянки державної і комунальної власності, передбачено, що земельна ділянка перебуває у спільному користуванні кількох фізичних осіб (кількох ФОП), то орендна плата нараховується контролюючим органом фізичним особам, а ФОП самостійнообчислюють суму оренди та подають податкову декларацію, за площу орендованої земельної ділянки відповідно до умов договору оренди.

РРО/ПРРО

Якщо ФОП втратив розрахункову книжку, він зобов’язаний повідомити про це податкову

Абзацом другим п. 10 глави 2 розд. III Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 встановлено, що у разі втрати розрахункової книжки ФОП зобов’язаний повідомити контролюючий орган за місцем реєстрації КОРО не пізніше двох робочих днів з дня втрати.

Чи необхідно ФОП для роботи з ПРРО мати і електронний підпис, і електронну печатку?

ФОП самостійноприймає рішення щодо засобу, який він буде застосовувати в ПРРО – удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалена/кваліфікована електронна печатка. Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, вносяться до Реєстру ПРРО.

Соціальне страхування

В який строк податкова надсилає вимогу про сплату боргу платнику єдиного внеску?

ДПС надсилає(вручає) вимогу про сплату боргу (недоїмки) платнику єдиного внеску протягом трьох робочих днів з дня її винесення.

Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включити до складу витрат суму сплаченого ЄСВ?

ФОП на загальній системі оподаткування мають право включити до складу витрат суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали