Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

В Україні скасували держрегулювання цін: чи будуть наслідки?

Редакція

15.06.2017 132 0 0

Держрегулювання цін на продукти кануло в Лету - Кабмін днями ухвалив постанову про його остаточне скасування. З цим фактом збігся різке зростання інфляції на їжу - за даними Держстатистики, продукти подорожчали в травні на 2,3%, а за підрахунками Нацбанку - на цілих 4,7%!

Думки експертів продринку розходяться: одні говорять, що держрегулювання не впливало на ціни, тому його все одно треба було скасувати, інші - що зник психологічний фактор, що дозволяє хоч якось стримати апетити торгівлі.

ЩО ВІДМІНИЛИ. Нагадаємо, вперше Кабмін призупинив держрегулювання цін в жовтні 2016 року. Скасування обмежень торгових надбавок до 15% на соціально важливі товари (борошно, макарони, крупи, м'ясо з кістками, ковбасу варену 1 і 2 сорту, молоко, сир, сметану, масло, яйця, цукор, соняшникова олія) повинна була тривати до січня 2017 -го, але її продовжили на невизначений термін. І ось днями вийшло розпорядження про остаточне скасування.

Тепер ціни стали вільними: тобто виробники можуть закладати будь-яку прибуток при формуванні оптової ціни, а торгівля може встановити хоч 100% -ву надбавку до оптової ціни, якщо товар користується попитом.

Як роз'яснює прес-служба Кабміну, «пілот» показав, що припинення держрегулювання мало вплинула на зростання цін, тому його повна відміна спростить ведення бізнесу, збільшить конкуренцію і сформує ціну в залежності від попиту і пропозиції на споживринку.

Але це ще не все: скасовані граничні ціни і на хліб соцсортів ( «український» і батон), дитяче харчування, нарешті, на послуги на ринках (господарі «базару» можуть з продавців брати будь-яку ціну за місце).

ЕКСПЕРТИ. Думки фахівців з приводу скасування держрегулювання розходяться. Деякі вважають, що продавці і так обходили його. Робили кукурудзяно-соняшникові суміші, продавали окремо м'ясо і окремо супнабори з кісток, і т. Д. Тому скасування держрегулювання правильна.

Однак, інші згодні, що обсяги соцтовари були невеликими і не впливали на ринок, але сказати, що держрегулювання марно, не можна.

Воно було стримуючим фактором. Виробник розумів, що якщо він різко підвищить ціни, то буде оштрафований, і ціни більш-менш згладжувалися. Коли в серпні 2016 року вперше озвучили ідею відмови від держрегулювання, відразу ж ціни почали рости.

НА ЛІТО. А ось традиційного літнього «провалу» цін експерти не очікують. Наприклад, свинина подорожчала на 3,5 грн (+ 4%), або до 91 грн / кг, варена ковбаса 1 сорту - на 0,5 грн (0,7%), або до 66 грн / кг.

Найбільше додали капуста і яйця - зростання, відповідно, на 4 грн за 1 кг (+ 42%) і на 3,5 грн / дес. (+ 34%), або до 13,5 грн за кіло / десяток.

Чи не дешевшають і овочі, не дивлячись на літо, і молокопродукти. Навпаки, за інформацією агропорталов, помідори навіть подорожчали в опті на 3-4 грн, або до 25-26 грн / кг.

Дорожнеча овочів пояснюється затяжною весною і несподіваними заморозками. Експерти сумніваються, що в цьому році буде традиційна літня дефляція.

Ціни не впадуть через двократне зростання мінзарплати, так як це підняло собівартість всієї продукції.

Як повідомлялося, на жовтень-грудень 2016 року уряд в якості експерименту скасував норми щодо встановлення максимальної торговельну надбавку в 15-20% на 17 груп товарів, зокрема на крупи, м'ясо, молоко, борошно, ковбаси, яйця, сир, сметану, масло з метою прийняття рішення про дію такого регулювання в майбутньому взагалі.

Джерело: http://hyser.com.ua/economics/206900-...

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали