Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (11-15.10.2021)

18.10.2021 377 0 0

Облік та звітність

Яким чином через Електронний кабінет ФОП надіслати заява про застосування спрощеної системи оподаткування

У разі переходу ФОП на спрощену систему оподаткування (перша-третя група платників єдиного податку) додатково до Заяви подаєтьсярозрахунок доходу за попереднiй календарний рiк, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Для цього платник у вкладці «Додатки» обирає опцію «Додати» Розрахунок за формою F0102103 та заповнює обов’язкові поля.

У разі наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції.

Разом з тим повідомляємо, що вкладка «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанції № 2 щодо приймання та обробки Заяви, надісланої користувачу Електронного кабінету.

Оподаткування

Чи виникає дохід у фізособи на загальній системі оподаткування при продажу (безоплатній передачі) касового апарату?

У разі продажукасового апарату, який відноситься до основного засобу, дохід ФОП збільшується на суму вартості проданого об’єкта (але не менше залишкової вартості), визначеної відповідно до правил бухгалтерського обліку. При цьому, така фізична особа має право включити до складу витрат залишкову вартість реалізованого об’єкта основних засобів.

Як ФОП на загальній системі оподаткування отримати довідку про доходи за інший, ніж річний, податковий період?

Податковий орган повинен видатидовідку про доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, не пізніше п’ятнадцяти днів з дня отримання заяви.

Чи є платниками земельного податку підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування?

Відповідно до п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України (далі – ПК) платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

РРО/ПРРО

Застосування РРО та/або ПРРО ФОП – єдинниками, які здійснюють надання платних послуг у сфері охорони здоров’я

Відповідно до п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» з 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуютьсяплатниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють, зокрема, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Інформація про фіскальний чек, створений ПРРО, - на вебпорталі ДПС

Податкова звертає увагу, що інформаціяпро фіскальний чек, створений програмним реєстратором розрахункових операцій, міститься на вебпорталі ДПС в Реєстрі «Пошук фіскального чеку».

Соціальне страхування

Чи звільняються від сплати єдиного внеску за себе ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які одночасно є найманими працівниками?

ФОП, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи, звільняютьсявід сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», та не менше розміру мінімального страхового внеску.

ЗІР, категорія питання 201.

За який звітний період, в який термін та в якому вигляді (електронному чи на паперових носіях) фізична особа щодо якої до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП подає останню податкову декларацію платника єдиного податку?

ФОП, подають податкові декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

Остання Декларація подається особисто (уповноваженою на це особою) або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

При цьому фізичні особи, разом з останньою Декларацією подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (крім фізичних осіб, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали