Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 28.11.2023

28.11.2023 176 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із темами, які ми розглянули цього тижня.

Ви знаєте, що підприємства наразі зобов’язані вести Списки персонального військового обліку, а ось чи потрібно щороку звіряти такі Списки, з ким та в які строки здійснювати такі звіряння – читайте за посиланням.

Підприємство орендує приміщення в іншого підприємства. Вулицю, на якій знаходиться це приміщення, було нещодавно перейменовано, а в договорі оренди зазначено її колишню назву. Чи треба вносити зміни до договору у зв’язку з перейменуванням вулиці, на якій розташовано об’єкт оренди? Дізнайтеся про це тут.

Із 01.12.2023 мали помінятися правила ввезення гуманітарної допомоги, але через те, що новації досить значні та неоднозначні, планується відстрочити початок їх застосування. Так, до 1 квітня 2024 року встановлено перехідний період для пропуску через митний кордон України гуманітарної допомоги, що надається відповідно до Порядку № 953. Ми розповіли, які саме зміни було внесено до Постанови № 953 і що потрібно зробити протягом перехідного періоду.

1 грудня завершується перехідний період, протягом якого заповнення платниками податків реквізиту «Призначення платежу» під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску було можливе в старому, неструктурованому форматі. Ми розглянули, як заповнювати реквізит «Призначення платежу» у структурованій формі, у тому числі в разі перерахування коштів на електронний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ.

Підзвітна особа придбає щось для потреб підприємства і як підтвердний документ приносить до бухгалтерії товарний чек замість фіскального. На практиці таке трапляється часто. Але чи можна вважати товарний чек розрахунковим документом та чи є такий чек підставою для підтвердження витрат підзвітної особи? Відповідь тут.

Якщо на балансі підприємства є основні засоби, чи обов’язково переглядати строк корисного використання таких об’єктів наприкінці року? Чи можна збільшувати (зменшувати) строк їхньої експлуатації посеред року? Якщо так, то з будь-якого місяця чи лише після проведення інвентаризації? Відповіді на ці питання ви отримаєте, пройшовши за посиланням.

У баку автомобіля, який передається орендарю або повертається з оренди, може бути паливо (найчастіше так і буває). І тоді у сторін виникають запитання, як оформити передачу палива, як класифікувати цю операцію та відобразити в обліку? Причому ігнорувати факт передачі палива не можна, адже його вартість тягне на солідну суму. Тому ми пояснили, як можна документально оформити передачу палива в баку автомобіля, які варіанти оформлення неприпустимі для платників єдиного податку, чи виникають під час передачі палива зобов’язання зі сплати паливного акцизу і яким буде облік та оподаткування операцій із паливом у сторін договору оренди автомобіля. Докладно про це читайте тут.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція розглянемо теми, пов’язані з перехідними операціями платників єдиного податку (далі – ЄП), а саме:

  • правила заповнення заяви про перехід на ЄП або про відмову від спрощеної системи оподаткування;
  • зміна ПДВ-статусу в разі зміни системи оподаткування;
  • облік перехідних операцій при переході до іншої групи платників ЄП;

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали