Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 22.08.2023

22.08.2023 96 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня ми розглянули такі питання.

Нещодавно Верховною Радою було прийнято Закон від 29.06.2023 № 3200-ІХ, згідно з яким усі юридичні особи, а також деякі інші особи зобов’язані зареєструватися у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі – ЄСІТС) або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами. Ми розповіли, кого стосуються нові вимоги, у які строки потрібно зареєструватися у ЄСІТС, а також відповіли на інші запитання:

Наразі зайвий дохід не буде зайвим ні для кого, але як можна його отримати? Овернайт – депозит, який дозволяє отримати додатковий дохід без вилучення коштів з обігу, розміщуючи їх на ніч, вихідний, святковий день. Багато банків включили цю програму для клієнтів та популяризують її. Ми ж розглянули розміщення коштів овернайт та отримання процентів від цього через призму бухобліку та податкових наслідків для клієнта юрособи. Ви дізнаєтесь:

  • як відобразити в бухобліку надання та повернення коштів з рахунку «овернайт»;
  • чим є проценти за депозитом «овернайт» – це фіндоходи чи інші операційні доходи;
  • чи є різниці з податку на прибуток за такими операціями;
  • чи включаються до доходу юрособи – платника єдиного податку проценти, отримані за таким депозитом, та чи не вважатиметься це фіндіяльністю – порушенням для єдинника.

Докладніше читайте за посиланням.

Підприємство перерахувало нерезиденту передоплату. Договір розірвано, і нерезидент повертає аванс, однак в іншій валюті за курсом міжбанку на дату повернення. Виникли запитання: як показати в бухгалтерському обліку зміну валюти та чи потрібно розраховувати курсові різниці? Відповіді тут.

Підприємство – платник податку на прибуток та ПДВ уклало договір транспортного експедирування вантажу з експедитором – юрособою-нерезидентом. Згідно з договором, експедитор зобов’язується організувати перевезення вантажу підприємства за межі митної території України, а підприємство зобов’язується виплатити експедитору винагороду та компенсувати його витрати, пов’язані з виконанням договору. Після того, як вантаж було доставлено, експедитор подав підприємству звіт, у якому зазначив суму своєї винагороди, а також суму своїх витрат на оплату послуг третіх осіб (у т. ч. послуг перевізника-нерезидента), яку належить компенсувати. Чи підлягає оподаткуванню сума, виплачена підприємством експедитору-нерезиденту, і якщо так, то як правильно це зробити? Читайте про це тут і тут.

ТОВ необхідно терміново затвердити нову редакцію статуту (доповнити новими видами діяльності для оформлення ліцензії), але провести загальні збори учасників повним складом зараз немає можливості. На зборах може бути тільки один з учасників (він же директор ТОВ), його частка у статутному капіталі ТОВ становить 75 %. А інші учасники (їх частки в СК сукупно становлять 25 %) виїхали за кордон. Як підприємству діяти в цієї ситуації, ми розповіли тут.

Нещодавно Верховною Радою прийнято Закон від 14.07.2023 № 3270-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками». Цей Закон буде введено в дію з 10.11.2023, проте окремі його норми почали діяти вже з 11.08.2023. Зміни, передбачені цим законом, стосуються насамперед об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ). Ми розглянули, що саме вже змінилося і що зміниться з 10.11.2023, а також які підготовчі дії у зв’язку із цими нововведеннями ОСББ можуть провадити вже зараз. Подробиці за посиланням.

Підприємець вирішив відкрити магазини в іншому місті, де будуть працювати наймані працівники. Якому органу ДПС підприємець повинен сплачувати ПДФО, ВЗ, ЄСВ за найманих працівників: за місцем своєї реєстрації чи за місцем реєстрації найманих працівників? До якого органу ДПС йому слід подавати так звану об’єднану звітність? Відповіді на ці запитання роботодавець знайде тут.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція будуть, зокрема, такі теми:

  • які первинні документи необхідно мати фізособі-підприємцю;
  • як єдинникам слід відображати в декларації суми повернених передоплат;
  • якщо звільнився директор, яким чином можна зареєструвати податкові накладні.

Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали