Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 18.07.2023

18.07.2023 120 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня у нас, як завжди, багато цікавої та корисної інформації. 

Платників ПДВ очікують чергові зміни! Наказом Мінфіну від 17.05.2023 № 256 (далі – Наказ № 256) унесено зміни: до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21, щодо форми та заповнення декларації з ПДВ та Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307, щодо форми та заповнення податкової накладної. Ці зміни ще не діють, але ми заздалегідь попередили вас, до чого готуватися.

У підприємця є ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Платежі за ліцензію здійснюються поквартально, тому виникає запитання: як отримати відмітку про черговий платіж, які документи слід подати та в який строк. Відповіді на ці питання ви знайдете за посиланням.

Що робити в разі, якщо у 2022 році реалізовано товар (відображено дохід та списано його собівартість), а у червні 2023 року покупець повернув товар, так і не оплативши його. Як відкоригувати у бухобліку дохід від реалізації: уточнювати показник за 2022 рік чи показати вирахування з доходу в 2023-му, які виникають наслідки за податком на прибуток. Відповіді на ці запитання тут.

Згідно з умовами ЗЕД-договору резидент (юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ) відправив товар нерезиденту після отримання від нього передоплати у розмірі повної вартості товару. Проте якість товару не влаштувала покупця, і він повернув товар, а експортер повернув йому гроші. Повернення товару в Україну здійснюється в митному режимі реімпорту. Як відобразити в обліку повернення товарів від нерезидента і погашення заборгованості перед ним? Який курс валюти при цьому застосовувати? Читайте за посиланням

У січні 2023 року правила ведення військового обліку на підприємствах змінились (про це ми писали тут). Але, застосовуючи нові правила на практиці, багато роботодавців не завжди розуміють, як слід вчинити в тій або іншій ситуації. Тому ми взяли типові запитання, які надходять на нашу консультаційну лінію, і відповіли на них.

Як відображати витрати на спецодяг: у складі собівартості або у складі загальновиробничих витрати? Це залежить від того, працівник якого підрозділу забезпечується таким одягом.

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція ми будемо говорити про зміни, які мають бути внесені законопроєктом № 8401. Розглянемо, зокрема, такі теми:

  • ЄП – перехідні операції;
  • РРО – за який період не застосовуються штрафи;
  • ПДВ – як вести облік після повернення з ЄП 2 %;
  • податок на прибуток – різниці;
  • перевірки – кого будуть перевіряти.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка
Uteka-Баланс

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали