Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 10.10.2023

10.10.2023 163 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із темами, які ми розглянули цього тижня.

Уже жовтень, тому суб’єкти господарювання потрохи (далі – СГ) починають дивитися, якими будуть результати діяльності за 2023 рік. У тому числі перевіряють, чи можна списати борги. Наприклад, якщо підприємство з 2019 року має заборгованість перед своїм контрагентом за поставлені товари, то виходить, що строк дії госпдоговору, на підставі якого виникла ця заборгованість, давно минув. Чи можна списати в обліку цю заборгованість як безнадійну? Ні, оскільки саме за нею ще не минув строк позовної давності. Чому це так, дізнавайтесь, пройшовши за посиланням.

Підприємство співпрацює з підприємцем, який зареєстрований на тимчасово окупованій території (далі – ТОТ): він звідти виїхав, але місце реєстрації не змінив. Чи немає заборони на таку співпрацю? І чи будуть у цьому випадку якісь податкові наслідки для сторін (зокрема, чи потрібно підприємству при виплаті доходів такій особі утримувати ПДФО та нараховувати ЄСВ)? Ми з’ясували, що певні заборони та обмеження встановлено, але тут має значення, на якій саме ТОТ зареєстровано фізособу як підприємця. Докладно про це читайте за посиланням.

Деякі підприємства в разі передачі майна іншому СГ не оформлюють оренду, а укладають договори позики або позички. Ми розглянули, яке саме майно можна передавати у рамках цих договорів та як відображати такі операції в обліку.

При оформленні податкової накладної (далі – ПН) платник припустився помилки в найменуванні контрагента, при цьому індивідуальний податковий номер (далі – ІПН) зазначено правильно. Чи можна на підставі такої ПН відображати податковий кредит? Або необхідно виправляти помилку (тоді як це зробити)? Відповідь на це запитання ви знайдете тут.

У національних стандартах бухобліку немає визначення поняття «цільове фінансування». Тому на практиці буває складно ідентифікувати фінансування як цільове. Водночас це важливо, адже дохід в разі такого фінансування визначається за спеціальними правилами НП(С)БО 15. А це впливає і на податкові наслідки. Ми розглянули, що є цільовим фінансуванням, на яку дату потрібно визнавати дохід, зокрема у частині ПДВ, сума якого потрапила до податкового кредиту.

Громадянин нещодавно зареєструвався підприємцем за місцем проживання. Йому зателефонували з податкової і сказали, що він має терміново подати форму № 20-ОПП, відобразивши в ній, зокрема, інформацію про свою квартиру. Чи повинен підприємець виконувати цю вимогу? Дізнайтеся про це, пройшовши за посиланням.

Підприємством було перераховано передоплату за товар, постачальник на дату отримання передоплати склав ПН і зареєстрував її у ЄРПН. На дату відвантаження товару до цієї ПН було оформлено розрахунок коригування (далі – РК) на зміну номенклатури (за фактом було відвантажено не ту номенклатуру, що зазначено у ПН). Але цей РК було заблоковано. Чи має право підприємство-покупець відобразити податковий кредит на підставі ПН, оформленої постачальником на дату отримання передоплати? Або доведеться очікувати розблокування РК? Більш детально за посиланням.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція будуть розглянуті, зокрема, такі теми:

  • адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю: як оскаржити в судовому порядку;
  • продаж товару за сертифікатом: як оформити чек РРО/ПРРО;
  • декларація з податку на прибуток за три квартали: якими є особливості заповнення.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали