Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 05.09.2023

05.09.2023 68 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня ми розглянули різні теми та відповіли на ваші запитання. Коротко ознайомлю вас зі змістом публікацій.

Товариство отримало від департаменту економічного та регіонального розвитку часткову компенсацію за генератор, придбаний для безперебійної роботи підприємства. Як відобразити ці кошти в бухобліку? Чи є податкові наслідки? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут.

В офіційному виданні «Голос України» від 23.08.2023 (№ 27) було опубліковано Закон від 28.07.2023 № 3287-IX, яким внесено зміни до пп. 4 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу щодо звільнення від обкладення ПДВ операцій з ввезення та постачання на митній території України певних груп товарів. Ми докладно розповіли, які саме товари звільнено від обкладення ПДВ, до якої дати діятиме таке звільнення та як бути з перехідними операціями.

Підприємство є платником податку на прибуток. Один із працівників придбав на ринку у фізособи запчастини, необхідні для ремонту офісної сантехніки (за готівку). Для компенсації своїх витрат він передав до бухгалтерії товарний чек на запчастини, а також інформацію про фізособу-продавця, а саме витяг з реєстру платників єдиного податку. У витягу зазначено, що продавець є платником ЄП першої групи. У бухгалтера виникли сумніви: чи може підприємство без податкових наслідків купувати товари у підприємця – єдинника першої групи? Докладну відповідь на це запитання ви знайдете тут.

Платник податку на прибуток отримав та оплатив послуги, надані підприємцем – платником єдиного податку другої групи. Чи визнають податківці цю суму витратами для цілей податку на прибуток? Читайте про це тут.

Підприємця, який здає в оренду приміщення, було мобілізовано. Чи може він, перебуваючи на службі у ЗСУ, продовжувати свою підприємницьку діяльність? Як делегувати повноваження з ведення бізнесу іншій особі? Відповіді на ці питання ви знайдете тут.

Підприємець веде бухгалтерський облік підприємства на підставі цивільно-правового договору про надання послуг. При цьому права підписувати звітність та інші документи підприємства не має (усі документи підписує лише директор). Чи справді на підприємців, які надають бухгалтерські послуги, поширюється законодавство про фінансовий моніторинг? Чи потрібно такому підприємцеві реєструватись у Держфінмоніторингу? Запитання виникло, оскільки нещодавно КМУ була прийнято постанову, якою врегульовано порядок здійснення перевірок у сфері фінмоніторингу, що стосується саме бухгалтерських послуг. Відповіді на всі ці запитання тут.

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо, зокрема, такі теми:

  • Післяплата через Нову пошту та Укрпошту: чи потрібен РРО?
  • Звітність з ТЦО: коли подавати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній?
  • Стягнення аліментів з працівника: який порядок діє під час воєнного стану?

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали