Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 19.03.2024

19.03.2024 97 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Наступного року для сільгоспвиробників буде впроваджено новий фінансовий інструмент для кредитування – аграрні ноти. Відповідний закон ухвалили парламентарі. Аграрна нота – це неемісійний цінний папір, що посвідчує безумовне зобов’язання боржника, забезпечене заставою, здійснити постачання сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти кредитору відповідно до умов, визначених таким цінним папером. У консультації ми розглянули ключові моменти Закону № 3586, на які варто звернути увагу сільгосппідприємствам.

Якщо придбані з ПДВ товари, послуги, необоротні активи платник одночасно використовує і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності, він повинен нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання в порядку, передбаченому ст. 199 ПК. І навіть якщо неоподатковувану операцію було здійснено один раз, без розподілу ПДВ не обійтися. Що розуміти під неоподатковуваними операціями для цілей розподілу ПДВ? І які ще умови важливі для розподілу вхідного ПДВ? Як нарахувати компенсуючі податкові зобов'язання та скласти податкову накладну? Відповіді на ці питання даємо в консультації.

Неотримання податкового повідомлення-рішення (далі – ППР) може мати негативні наслідки для платника податків. По-перше, він може не знати про свою заборгованість перед бюджетом, що може призвести до нарахування пені та штрафів. По-друге, він не зможе оскаржити ППР в адміністративному або судовому порядку, якщо не був з ним ознайомлений. У статті ми розглянули особливості надіслання ППР контролюючим органом та наслідки порушення порядку оформлення та вручення ППР.

У платника за монетарною заборгованістю виникають курсові різниці. Якщо різниці додатні, вони визнаються доходом у бухгалтерському обліку. А чи мають вони бути доходом і в податковому обліку? Чи потрібен первинний документ на курсові різниці? Чи оподатковувати єдиннику-юрособі додатну курсову різницю? На ці та інші пов'язані запитання відповідаємо тут.

Дивіденди можуть бути виплачені у двох формах: грошовій та натуральній. Форма виплати дивідендів має бути зафіксована у протоколі загальних зборів (або рішенні власника). У новій публікації ми розглянули особливості документального оформлення операції з виплати ТОВ учасникам-фізособам дивідендів у натуральній формі, а також які податки має сплатити емітент у такому разі.

Більше інформації щодо юридичних особливостей оформлення розподілу прибутку та виплати дивідендів, порядку обліку та оподаткування виплати дивідендів в емітента та учасника, а також як впливає отримання дивідендів на статус платника єдиного податку четвертої групи – у спеціальному випуску Uteka-Агро «Дивіденди фізичним та юридичним особам, резидентам і нерезидентам: правила виплати та оподаткування».

Серед іншого, не менш актуальними та корисними є такі відповіді на запитання:

Наступного разу в Uteka-Агро повідаємо:

  • про зміни до порядку перевірки відповідності набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення;
  • чи потрібно вносити зміни до договору оренди в разі нового розміру НГО земель населеного пункту;
  • про наслідки оподаткування в разі втрати статусу платника ЄП четвертої групи.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали