Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 07.03.2023

07.03.2023 78 0 0

Шановні колеги!

Сільгосппідприємства, які минулоріч були платниками єдиного податку четвертої групи, а з 2023 року перейшли на загальну систему оподаткування або до третьої групи єдинників, повинні відзвітувати щодо мінімального податкового зобов’язання, – подавши уточнюючу декларацію з єдиного податку за 2022 рік. Як заповнити і подати таку декларацію – у матеріалі «Сільгосппідприємство втратило статус єдинника четвертої групи: як відзвітувати з МПЗ».

17 лютого набули чинності зміни до десяти НП(С)БО. Найбільш суттєві нововведення ми розглядали в попередніх випусках Uteka-Агро. Цього тижня розповідаємо, як нововведення вплинуть на амортизаційну політику щодо нематеріальних активів. Зокрема, які облікові оцінки слід переглядати тепер щороку та як це впливатиме на фінрезультат («Амортизаційна політика щодо нематеріальних активів: як і коли застосовувати нові правила НП(С)БО 8»).

З 08.03.2023 набувають чинності зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Завдяки цим змінам у платників ПДВ з’являється другий шанс на розблокування ПН/РК без оскарження рішення регіональної комісії ДПС. Детально про це та інші пов’язані питання читайте у свіжих публікаціях:

Не менш актуальними та корисними є матеріали:

У публікаціях Uteka-Агро наступного разу, зокрема, розглянемо:

  • витрати на посівну: як організувати бухоблік та документування, у т.ч. за договром підряду;
  • новий НП(С)БО 14 «Оренда» – аналіз змін та практичне застосування;
  • бронювання працівників (в яких випадках анулюється бронювання; право на відстрочку від призову в разі звільнення, переведення на іншу посаду тощо; бронювання працівників у разі відсутності військового обліку на підприємстві та ін.);
  • відповіді на актуальні питання реєстрації/відмови в реєстрації ПН/РК;
  • як викупити землю з постійного користування в 2023 році.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали