Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 02.04.2024

02.04.2024 26 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Поділ земельних ділянок найчастіше здійснюють тоді, коли треба «позбутися» права спільної власності на землю – як сумісної, так і часткової. У разі поділу власник може законно розпоряджатися своєю частиною на власний розсуд – продати, подарувати, надати в оренду тощо. Об’єднання земельних ділянок на практиці зустрічається значно рідше, ніж поділ. Здебільшого власник об’єднує належні йому земельні ділянки, щоб мати змогу більш ефективно їх використовувати – збудувати масштабнішу будівлю (комплекс будівель), провадити господарську діяльність, яка неможлива на меншій площі, тощо. Детально про основні нюанси зазначених операцій, а саме: коли виникає потреба в них; як правильно оформити; якими будуть наслідки для землевласника та землекористувача тощо, – дізнаєтеся з матеріалу.

Якщо сільгосппідприємство – платник єдиного податку (далі – ЄП) четвертої групи з якихось причин (вимушено чи за власним бажанням) з 2024 року перейшло на загальну систему оподаткування, то в бухгалтера виникає низка запитань: як відзвітувати з мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) за 2023 рік; який звітний період буде з податку на прибуток; як оподаткувати перехідні операції; які податки, крім податку на прибуток, доведеться сплачувати; коли знову можна стати єдинником четвертої групи. Відповіді на них знайдете в консультації.

Після набуття чинності Законом від 23.02.2024 № 3603-IX (з 16.03.2024) платник звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату податку або збору, якщо такий податок/збір було сплачено вчасно, але не на той бюджетний рахунок, і платник подав заяву на повернення переплати, зазначивши правильні реквізити (пп. 112.8.81, 129.9.8 Податкового кодексу). Ми розповідаємо платникам податків, як повернути гроші з бюджету у світлі останніх змін.

Розподілена та фактично виплачена фізособі частина прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК) з метою оподаткування вважається дивідендами. Їх оподаткування здійснюється за особливими правилами. Ми розглянули правила оподаткування КІК-дивідендів, зокрема ті, що передбачають «пільги» для фізосіб - отримувачів таких дивідендів.

Проаналізувавши ваші звернення до сервісів «Консультаційна телефонна лінія з експертами UTEKA» та «Особистий помічник», цього тижня ми відповіли на такі запитання:

Наступного разу в Uteka-Агро повідаємо:

  • як відзвітувати з МПЗ у разі втрати статусу платника ЄП четвертої групи;
  • про штатний розпис у ФГ;
  • про зміни до типового договору оренди землі – 2024.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали