Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (05 — 09.04.2021)

09.04.2021 1216 0 0

Дайджест корисних подій

Скільки ФОП зареєструвалися онлайн

У Мінцифри розповіли, що через «Дію» ФОП стали понад 275 тисяч українців. Це одна з найбільш популярних державних послуг онлайн, адже процес реєстрації скорочено з 30 до 3 етапів, а заповнення форми займає близько 15 хвилин. Послуга з реєстрації ФОП включає взяття на облік платників єдиного податку податковою службою та державними органами статистики. Реєструючись ФОП, можна також зареєструватися платником ПДВ. Завдяки спрощенню процедури та розширенню функціоналу за рік близько 40% громадян відкривали ФОП онлайн. 2019 року ця цифра становила лише 5%.

Правовий статус криптовалют в Україні: над чим працює Мінцифри

Для чого легалізувати криптовалюту в Україні? Чи можна буде розплачуватися криптовалютою в Україні? Що чекає на Україну після цифрової трансформації? По це розповів  заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков в інтерв'ю Парламент.UA.

Основні тренди карткового ринку: безконтактні платежі та розрахунки в Інтернет

Карантинний 2020 рік на українському картковому ринку став активним на перехід українців на безконтактні платежі та розрахунки в Інтернеті. Цікавою статистикою про готівкові та безготівкові розрахунки та платіжну інфраструктуру поділився НБУ.

Кеш-беки за перекази з картки на картку від ПриватБанку

Клієнти ПриватБанку отримують гарантований кеш-бек у розмірі 50 грн за перекази з картки на картку Visa, якщо користуватимуться карткою для оплати покупок. Програма кеш-беку діятиме з початку квітня до кінця липня 2021 року. Детально про програму можна прочитати на сайті банку.

Державна допомога

Карантинна допомога - 2021

09.04.21 р. набуває чинності Закон від 30.03.21 р. № 1358-IX «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Ознайомитись з текстом Закону можна на сайті ВРУ.

Згідно з цим Законом ФОП та наймані працівники можуть отримати допомогу на час карантину, якщо потрапляння регіону до "червоної" зони завадило їм виконувати свою роботу чи вести бізнес.

Чи впливає допомога, отримана бізнесом у грудні 2020-го – січні 2021 року на отримання карантинної допомоги за Законом № 1358?

Отримання допомоги в розмірі 8 тис. грн протягом грудня 2020-го – січня 2021 року не обмежує права і можливості отримати допомогу у 2021 році. Відмінністю є те, що допомога надаватиметься застрахованим особам за фактом впровадження протягом 2021 року «червоного» рівня епідемічної небезпеки на території відповідного регіону, в якому ФОП або роботодавець (страхувальник) застрахованої особи обліковується як платник ЄСВ. На цьому наголосила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Облік та звітність

У Мінфіні розроблено для ФОП проєкт Порядку ведення обліку товарних запасів

Закон про РРО передбачає обов’язок ФОП вести облік товарних запасів. Але законодавством не визначено форму й порядок ведення такого обліку. Для усунення цієї прогалини розроблено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку». Ознайомитися з проєктом можна на сайті Мінфіну.

Якими документами ФОП може підтвердити купівлю товарів (послуг) чи оренду майна у фізособи

ФОП на загальній системі оподаткування повинні вести облік доходів і витрат та мати підтверджувальні документи щодо походження товару. Адже об'єкт оподаткування визначається як різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої ФОП (п. 177.2 ПК). Якими документами ФОП може підтвердити витрати на придбання товарів, робіт, послуг чи оренду, податківці розповіли в «ЗІР», категорія 104.05.

Оподаткування

ФОП інвестує кошти в цінні папери: як оподаткувати інвестиційний дохід?

У розумінні Закону від 23.02.06 р. № 3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок» власником цінних паперів може бути фізособа, а не ФОП. Тому всі операції з цінними паперами здійснюють від імені фізособи. Специфіку оподаткування інвестиційного доходу роз’яснили податківці в ІПК ДПС від 18.03.21 р. № 1043/ІПК/99-00-04-03-03-06. 

Читайте детальніше в Uteka.

РРО/ПРРО

Як перейти з ПРРО від ДПС на програмне забезпечення від інших виробників

Для цього суб’єкту господарювання необхідно закрити зміну на такому ПРРО, здійснити налаштування іншого програмного забезпечення та розпочати роботу. Про це розповіли податківці в категорії 109.20 «ЗІР».

Купівля в мережі Інтернет та РРО: що радять покупцям податківці?

До ДПС часто звертаються громадяни, які замовляли чи придбавали товари на сайтах продавців товарів з використанням мережі Інтернет. Найбільше запитань виникає щодо неправдивої інформації про кількість, ціну, способи розрахунків та умови доставки товарів. Свої поради покупцям надали податківці на офіційному порталі ДПСУ. Головна порада – вимагати у продавців розрахункові документи (чек) у паперовому вигляді чи надсилання електронних розрахункових документів. Неотримання розрахункових документів покупцями позбавляє їх можливості відстоювати свої права як споживача, оскільки у них не буде жодних документів, що підтверджують факт укладення угоди між ними і продавцями.

Праця і зарплата

Як підтвердити страховий стаж за період до 01.01.04 р., якщо трудову книжку втрачено

За відсутності трудової книжки, а також разі, якщо у трудовій книжці немає необхідних записів або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори та угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи. Детальну відповідь надали фахівці ПФУ.

На яку пенсію може розраховувати ФОП

Більшість ФОП отримають мінімальну пенсію, а нелегальні заробітчани – лише соціальну допомогу, якщо мають страховий стаж. Про депутатський законопроєкт, за яким ФОП братимуть участь у обов'язковому накопичувальному рівні соцстрахування добровільно, розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

 

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали