Відображення в обліку надлишків

Відображення в обліку нестач

1

2

У бухобліку надлишки НА відображаються аналогічно відображенню надлишків об'єктів ОЗ залежно від причини їх виникнення.

Так, якщо на надлишки НА, виявлені під час інвентаризації:

– єдокументи, що підтверджують їх отримання, такі активи зараховуються на баланс проведеннями Дт 154 – Кт 63 (якщо воно не було зроблено в момент отримання НА) та Дт 12 – Кт 154. Первісна вартість НА визначається відповідно до НП(С)БО 8;

– немає документів, що підтверджують право власності підприємства на такі активи, тоді в обліку робиться запис Дт 12 – Кт 746 (п. 7.4 Методичних рекомендацій, затверджених наказом Мінфіну від 16.11.2009 № 1327, далі – Методрекомендації № 1327).

Такі активи оцінюються за справедливою вартістю у сумі їх можливого продажу чи сплати зобов'язань (п. 13 НП(С)БО 8, п. 4 НП(С)БО 19). Проте визначити їхню справедливу вартість можна лише за умови, що по конкретному об'єкту НА існує активний ринок (п. 4 НП(С)БО 8).

Якщо визначити вартість НА на активному ринку важко, тоді можна скористатися послугами професійного оцінювача. Зауважимо, що якщо за результатами інвентаризації оприбутковуються НА, які створені за рахунок цільового фінансування або належать державі, то в обліку робиться запис Дт 12 – Кт 69 (п. 7.4 Методрекомендацій № 1327).

Якщо на підставі наявних підтверджуючих документів можна визначити дату отримання НА, тоді донарахування амортизації відображається так:

– за попередній звітний період: Дт 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» – Кт 133. У разі безоплатного одержання НА нарахування амортизації відображається додатковим записом Дт 424 «Безоплатно одержані необоротні активи»– Кт 44;

– за поточний звітний період: Дт 91–94 (залежно від напряму використання НА) – Кт 133. Якщо НА одержано безоплатно, при нарахуванні амортизації робиться додатковий запис Дт 424 – Кт 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».

Відображення в обліку з податку на прибуток і ПДВ здійснюється так само, як і при обліку надлишків ОЗ

Якщо під час інвентаризації НА виявлено нестачі, об'єкт НА підлягає списанню такими проведеннями: Дт 976 «Списання необоротних активів» – Кт 12 «Нематеріальні активи» (у сумі залишкової вартості); Дт 133 – Кт 12 у сумі нарахованої амортизації.

В обліку з податку на прибуток платники податків, які здійснюють коригування фінрезультату, у разі списання відсутнього об'єкта НА мають відкоригувати фінрезультат до оподаткування згідно з п. 138.1, 138.2 ПК.

Оприбуткування неврахованих НА, виявлених у результаті інвентаризації, ведеться за правилами бухобліку.

Оскільки ліквідований НА більше не використовується у господарській діяльності платника, нараховуються податкові зобов'язання з ПДВ виходячи із залишкової вартості НА на початок звітного періоду, в якому здійснюється його списання (п. 189.1, 198.5 ПК).

Майте на увазі! Податкові зобов'язання згідно з п. 198.5 ПК при ліквідації НА нараховуються, тільки якщо при придбанні такого НА суми ПДВ підлягали включенню до складу податкового кредиту покупця.

Якщо НА придбавався, наприклад, у неплатника ПДВ чи немає ПН, зареєстрованої в ЄРПН, тобто немає підстав для відображення податкового кредиту, тоді податкові зобов'язання згідно з п. 198.5 ПК при ліквідації такого НА не нараховуються