№ п/п

Вид судового провадження

Основні характеристики

1

2

4

1

Наказове провадження.

Розд. ІІ ГПК

(ст. 147–160)

Судовий наказ – це особлива форма судового рішення, виконання якого здійснюється за правилами виконання судових рішень.

У разі використання цього провадження для стягнення заборгованості до суду подається заява про видачу судового наказу.

Скористатися цією процедурою можна, якщо виконуються дві умови:

– у вас вимоги про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій формі;

– сума вимог не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі – ПМ).

------------

Для довідки. Розмір ПМ на 01.01.2023 становить 2 684 грн. Отже, сума, з якою ви звертаєтеся для стягнення в порядку наказового провадження, не повинна перевищувати 268 400 грн.

Суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом 5 днів з дня її надходження.

Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника. За результатами розгляду заяви суд видає судовий наказ або виносить ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, проте може бути скасований у порядку, передбаченому ст. 157 ГПК. Боржник має право протягом 15 днів з дня вручення копії судового наказу подати заяву про його скасування до суду, який видав цей наказ

2

Спрощене позовне провадження.

Гл. 10 розд. ІІІ ГПК

(ст. 247–252)

У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Проте не можуть бути розглянуті справи, перелічені в ч. 4 ст. 247 ГПК. Зокрема, якщо ціна позову перевищує 500 ПМ (на сьогодні це 1 324 000 грн).

До суду подається позовна заява і клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження або таке клопотання може міститися в самій позовній заяві.

Суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше 60 днів з дня відкриття провадження у справі.

Суд розглядає спір за наявними у справі матеріалами без повідомлення учасників справи – за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї зі сторін або за власною ініціативою суду справа може розглядатися в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Під час розгляду справи суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені в заявах по суті справи, а в разі розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться

3

Загальне позовне провадження.

Гл. 1-9 розд. ІІІ ГПК

(ст. 161–246)

Якщо два вищезгадані варіанти вам не підходять, тоді слід ініціювати загальне позовне провадження. Для цього до суду подається позовна заява.

Суд повинен почати розгляд справи по суті не пізніше ніж через 60 днів з дня відкриття провадження у справі (з огляду на особливості, передбачені ст. 195 ГПК).

Справа розглядається в судовому засіданні, про місце, дату і час якого суд повідомляє учасників справи. Проте учасник може заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності