Облік надлишків

Облік нестач

1

2

Інвентаризація запасів

Облік інвентаризаційних різниць

У випадку виявлення надлишків і нестач запасів інвентаризаційна комісія повинна прийняти рішення про врегулювання різниць. Процедура врегулювання здійснюється в три етапи:

– зарахування надлишків і нестач, що виникли внаслідок пересортиці;

– списання нестач у межах норм природних втрат;

– відображення надлишків і нестач (у т. ч. наднормативних) в обліку

Відображення в бухгалтерському обліку

1. Надлишки не підтверджено первинними документами.

Виявлені в ході інвентаризації запаси без документів зараховуються на баланс за чистою вартістю реалізації (для запасів, що підлягають реалізації) або за оцінкою можливого використання (для запасів, які будуть використані на самому підприємстві) (п. 2.14 Методрекомендацій № 2). Надлишки прибуткуються на баланс таким чином: Дт 20 «Виробничі запаси», 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети», 25 «Напівфабрикати», 26 «Готова продукція», 28 «Товари» – Кт 719.

2. Надлишки виникли через несвоєчасне оприбуткування.

Якщо ці запаси надійшли в поточному році, то при їх оприбуткуванні в періоді закінчення інвентаризації робляться звичайні для цієї операції записи залежно від способу надходження запасів. Так, якщо запаси були:

– придбані за плату: Дт 20, 22, 25, 28 – Кт 631 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» на вартість, визначену за правилами п. 9 П(С)БО 9, і Дт 641/ПДВ, 644 «Податковий кредит» – Кт 631 (за наявності податкової накладної);

– подаровані (є акт приймання-передачі): Дт 20, 22, 25, 28 – Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності» на суму їх справедливої вартості (п. 12 П(С)БО 9).

– внесені як вклад до статутного капіталу: Дт 20, 22, 25, 28 – Кт 46 «Неоплачений капітал» – за справедливою вартістю, узгодженою засновниками виходячи з витрат, зазначених у п. 9 П(С)БО 9 (п. 11 П(С)БО 9)

1. Фактичні нестачі.

При списанні нестач у межах норм природних втрат робиться проведення Дт 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» – Кт 20, 22, 25, 26, 28 на суму фактичної собівартості запасів (з урахуванням транспортно-заготівельних витрат) (п. 5.7 Методрекомендацій № 2).

Якщо облік товарів ведеться за цінами продажу, то списання нестачі відображається записами Дт 947 – Кт 282 і Дт 285 – Кт 282 (Дт 282 – Кт 285 методом «сторно»).

Увага! Норми природних втрат можуть застосовуватися тільки у випадку виявлення фактичних нестач і після взаємозаліку нестач цінностей і надлишків унаслідок пересортиці. За відсутності норм природних втрат втрата розглядається як нестача понад норму (п. 4 розд. IV Положення № 879).

У випадку списання запасів понад норми природних втрат облік залежить від того, відома винна особа чи ні. Так, якщо винну в нестачі особу:

– установлено відразу – то суму, що підлягає відшкодуванню, включають до складу дебіторської заборгованості записом Дт 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» – Кт 20, 22, 25, 26, 28;

– відразу не встановлено/або не встановлено взагалі – тоді суму нестач списують із балансу до складу витрат записом Дт 947 – Кт 20, 22, 25, 26, 28 виходячи з первісної вартості запасів. Одночасно на цю же суму збільшують Дт 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей» (п. 4 розд. IV Положення № 879);

– установлено після відображення в обліку результатів інвентаризації – тоді на суму нестачі роблять запис Дт 375 – Кт 716 «Відшкодування раніше списаних активів» і списують цю суму із Дт 072

Відображення в податковому обліку

Податок на прибуток. Облік надлишків і нестач ведеться за правилами бухгалтерського обліку

ПДВ. При зарахуванні на баланс надлишків, що виникли через несвоєчасне оприбуткування запасів, підприємство може відобразити податковий кредит із ПДВ за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної. Таке право зберігається за покупцем протягом 1 095 календарних днів із дня складання ПН (п. 198.6 ПК)

ПДВ. Для того щоб не нараховувати податкові зобов’язання у випадку списання запасів у межах норм природних втрат, на думку податкової (ЗІР, категорія 101.04), повинна дотримуватися така умова: вартість відсутніх запасів повинна включатися до вартості готової продукції, що підлягає обкладенню ПДВ під час її реалізації.

У випадку списання запасів понад норми природних втрат такі запаси вважаються використаними не в господарській діяльності. Тому потрібно нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання виходячи з їхньої вартості
(п. 189.1, 198.5 ПК)