№ п/п

Покрокові дії

Коментар

1

2

3

1

Крок 1. Підготовка пояснень і копій документів

У квитанції, яку отримує платник ПДВ як підтвердження блокування реєстрації ПН/РК, йому буде запропоновано надати пояснення і копії документів, які необхідні для прийняття ДФС рішення про розблокування ПН/РК. Перелік документів, копії яких потрібно надати органу ДФС, наведений у п. 14 Порядку № 117/1, це:

– договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, і додатки до них;

– договори, довіреності, акти, якими оформляються повноваження осіб, що отримують продукцію у постачальників для здійснення операції;

– первинні документи, що підтверджують постачання (придбання) товарів (послуг), зберігання, транспортування, навантаження-розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у т. ч. рахунки-фактури, інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності типових форм і галузевої специфіки, накладні;

– розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

– документи для підтвердження відповідності продукції (декларації відповідності, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачена договором та/або законодавством.

Крім копій документів слід подати також і письмове пояснення для підтвердження реальності господарської діяльності платника податків. Зокрема, у поясненні потрібно навести таку інформацію: про основні напрями діяльності підприємства, про матеріально-технічні та трудові ресурси, необхідні для ведення господарської діяльності.

Документи і пояснення для розблокування ПН/РК готує особа, яка оформила ПН/РК, у т. ч. й у разі, коли зупинено реєстрацію від’ємного РК (ЗІР, категорія 101.17). При підготовці копій документів слід пам’ятати, що:

– якість сканування повинна бути такою, щоб документ можна було прочитати. Як показує практика, неякісно відскановані документи не будуть прийняті органом ДФС, а значить, не буде прийняте і рішення про розблокування ПН/РК;

– кожен документ слід підготувати у форматі PDF обсягом не більше 2 Мб

2

Крок 2. Подача документів

Майте на увазі, що:

  1. Письмові пояснення і копії документів подаються платником ПДВ в електронній формі. У файлах у форматі J(F) 1312602 та J(F) 1360102.
  2. Пояснення і копії документів не потрібно завіряти печаткою підприємства і підписом керівника. Адже вони подаються у відсканованому вигляді у форматі PDF у вигляді окремих додатків до Повідомлення, з накладенням на них кваліфікованого електронного підпису і печатки (за наявності) (ЗІР, категорія 101.17).
  3. Платник ПДВ може подати один пакет документів до декількох заблокованих ПН/РК, якщо заблоковані ПН/РК складені на одного отримувача за одним і тим самим договором або в заблокованих ПН/РК відображені операції з однаковими кодами УКТЗЕД або ДКПП.
  4. Строк подання копій документів і пояснень обмежений. Так, платник ПДВ може подати їх протягом 365 к. д., що настають за датою оформлення заблокованої ПН/РК (п. 15 Порядку № 117/1)

Питання, пов’язані із зупинкою реєстрації ПН/РК

1

Чи є подання копій документів і пояснень обов’язковою процедурою? І що може загрожувати платникові ПДВ за рішення не подавати документи для розблокування ПН/РК?

Подання документів для розблокування ПН/РК – це право, а не обов’язок платника ПДВ (п. 15 Порядку № 117/1). Тобто покарання за неподання документів законодавчо не передбачене. Також на період зупинки реєстрації ПН/РК до прийняття рішення про відновлення реєстрації органом ДФС штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК не застосовуються (п. 1201.1, 1201.2 ПК). Разом з тим не варто забувати про норму п. 1201.2 ПК: якщо на дату перевірки органом ДФС виявлені не зареєстровані в ЄРПН ПН або РК, то на платника ПДВ накладається штраф у розмірі 50 % від суми ПДВ. І якщо платник ПДВ не робив ніяких дій для того, щоб розблоковувати ПН/РК, тобто не подав копії документів і пояснення до закінчення 365 к. д. з дати оформлення заблокованої ПН/РК, тоді ДФС, скоріше за все, застосує до нього санкції на підставі п. 1201.2 ПК.

Тому рекомендуємо платникові ПДВ усе ж таки подавати документи на розблокування ПН/РК. Тоді у нього будуть аргументи для оскарження рішення органу ДФС у разі застосування до нього санкцій на підставі п. 1201.2 ПК.

Також слід пам’ятати, що рішення не подавати документи для розблокування ПН/РК не звільняє платника ПДВ від декларування податкових зобов’язань. А якщо в декларації звітного періоду будуть відображені податкові зобов’язання за незареєстрованою ПН, то в СЕА виникає показник Перевищ і, відповідно, зменшується ліміт реєстрації

2

Реєстрація ПН/РК зупинена, платник ПДВ вирішив подати ПН/РК на реєстрацію повторно. Чи загрожують йому якісь неприємності?

У цьому випадку може бути два варіанти розвитку подій:

1. Повторна ПН/РК реєструється в ЄРПН.

Це сприятливий варіант, який можливий з різних причин: наприклад, до моменту подання повторної ПН/РК показники діяльності платника дозволили ПН/РК підпасти під відсікаючі критерії, або ж платник ПДВ почав відповідати критеріям, що дозволяють отримати позитивну податкову історію. Проте у платника ПДВ є ПН або РК, реєстрація яких зупинена. Звичайно, їх можна розглядати як помилково подані на реєстрацію, і у цьому випадку копії документів і пояснення подавати не потрібно. Можна подати до ДФС пояснення, де зазначити, що ПН/РК були оформлені помилково на неіснуючу операцію (ЗІР, категорія 101.17).

2. Реєстрація повторної ПН/РК зупинена.

У цьому випадку платник ПДВ отримає вже два комплекти заблокованих ПН/РК і відповідно за одним з них доведеться подавати пакет документів для розблокування, а інший потрібно буде класифікувати як помилковий.

Висновок. Перш ніж прийняти рішення про повторну відправку ПН/РК у разі зупинки реєстрації попереднього документа, слід зважити всі «за» і «проти». І якщо ви зрозумієте, що ніяких гарантій реєстрації повторного документа немає, тоді його краще не відправляти

3

ПН/РК були розблоковані. Коли може бути застосований штраф за їх несвоєчасну реєстрацію?

За ситуації, коли реєстрація ПН/РК поновлюється (з різних причин – за рішенням ДФС або за рішенням суду), відповідальність за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК починає застосовуватися до платника ПДВ з наступного дня після дати прийняття рішення органом ДФС або дати задоволення скарги чи позову платника ПДВ.

І якщо в разі відновлення реєстрації ПН/РК у платника ПДВ не вистачатиме ліміту для їх реєстрації, то ДФС застосує штраф згідно з п. 1201.1 ПК (ЗІР, категорія 101.27)

4

Як відображаються в декларації дані про заблоковані ПН/РК?

Зупинка реєстрації ПН та РК на збільшення суми компенсації вартості товарів (послуг) не звільняє постачальника від обов’язку відобразити дані цих документів у декларації того звітного періоду, у якому вони були оформлені. При цьому якщо на дату подання декларації ПН не буде зареєстрована в ЄРПН, то в додатку 5 крім таблиці 1 потрібно заповнити таблицю 1.1, де зазначити дані про незареєстровану ПН. А якщо на дату подання декларації не буде зареєстрований РК, тоді крім таблиці 1 у додатку 1 потрібно заповнити ще й таблицю 1.1, у якій зазначити дані про незареєстрований РК. Завважимо, що після відображення в декларації незареєстрованої ПН або додатного РК у СЕА виникає показник Перевищ і, відповідно, зменшується ліміт реєстрації. Дані від’ємного РК постачальник зможе відобразити в декларації тільки після його реєстрації в ЄРПН.

Покупець у разі зупинки реєстрації ПН/РК відображає в декларації тільки показники від’ємного РК. Відобразити податковий кредит з ПН або збільшити податковий кредит на підставі додатного РК покупець зможе тільки після їх реєстрації