Історична довідка

Запровадження і широке розповсюдження ПДВ називають найефективнішим нововведенням у фінансовій політиці та практиці останньої третини ХХ століття.

Французький фінансист Моріс Лорі в 1954 році розробив концепцію ПДВ, принципову схему його стягнення й обґрунтував переваги.

Дослідним полігоном для апробації податку стала африканська держава Кот-д’Івуар (до 1960 року – французька колонія), а з 1 січня 1968 року ПДВ був запроваджений у Франції.

У 70-ті роки цей податок почали застосовувати у Великобританії, Індонезії, Південній Кореї, Новій Зеландії, Португалії, Тунісі та інших країнах. У 90-ті роки ПДВ почав активно запро­вад­жуватися в податкову практику країн Східної Європи.

Зараз ПДВ застосовується більше ніж у 130 країнах. Цьому посприяло прийняття Євро­пейським Союзом (утворений у 1992 році) Директиви про уніфікацію правових норм, яка визначила необхідність запровадження ПДВ як основного непрямого податку, що функціо­нував у країнах, які увійшли до ЄС. Тому для країн, які бажають вступити до Євро­союзу, наяв­ність діючої системи ПДВ стала необхідною умовою.

В Україні ПДВ запроваджено в 1992 році, а з 1997 року змінилися правила його справляння.