з / п

Дія

При звільненні

директора

головного бухгалтера

1

2

3

4

1

Унести зміни до Єдиного держреєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань (далі – ЄДР)*

Відомості про керівника юрособи містяться в ЄДР, отже, у випадку змін вони підлягають обов'язковій держреєстрації. Для цього суб'єкту держреєстрації слід подати (ч. 4 ст. 17 Закону від 15.05.03 р. № 755-IV, далі – Закон № 755):
заяву про держреєстрацію змін у відомості про юрособу, що містяться в ЄДР, за формою 3, затвердженою наказом Мін’юсту від 18.11.16 р. № 3268/5;
– примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення про зміни, які вносяться до ЄДР (протокол загальних зборів учасників ТОВ).
Документи можна подати в електронному або паперовому вигляді (ст. 14 Закону № 755)

Відомості про головного бухгалтера в ЄДР не містяться, тому повідомляти суб'єкта держреєстрації не потрібно

2

Повідомити орган ДФС

Проінформувати податковий орган, у якому установа перебуває на обліку, протягом 10 календарних днів із дня виникнення змін, тобто із дня звільнення директора та/або головного бухгалтера (п. 9.3 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588). Для цього потрібно подати заяву за формою № 1-ОПП (додаток 6 до цього Порядку) із відміткою «Зміни». Урахуйте, що якщо цього не зробити, то буде застосований штраф у розмірі 510 грн. (п. 117.1 Податкового кодексу, далі – ПК)

3

Переоформити електронний цифровий підпис

Звернутися до сервісного центру, з яким у установи укладено договір, і скасувати виданий на посадову особу посилений сертифікат відкритого ключа. Якщо на посаду керівника приймається новий працівник, можна отримати новий ключ.
Після цього слід переукласти з податковим органом договір про визнання електронних документів (примірний договір наведено в додатку 1 до Інструкції про подання електронної податкової звітності, затвердженої наказам ДПАУ від 10.04.08 р. № 233)

Переукладати договір з податковим органом не потрібно, але повідомити його все одно необхідно. Зробити це можна через електронний сервіс «Єдине вікно подання електронної звітності», направивши інформацію щодо нового сертифікату відкритих ключів стосовно нового головного бухгалтера

4

Звернутися до Казначейства для переоформлення картки зі зразками підписів

Порядок переоформлення такої картки регламентується Порядком відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженим наказом Мінфіну від 22.06.12 р. № 758. До обслуговуючого Казначейства треба подати нову картку зі зразками підписів уповноважених осіб і відбитком печатки за встановленою формою (додаток 7 до цього Положення)

* Діюче законодавство не встановлює конкретного строку внесення змін. Такий строк опосередковано встановлено п. 66.4 ПК: протягом 10 днів слід повідомити орган ДФС про зміни, що відбулися. У противному разі загрожує штраф у розмірі 510 грн. (п. 117.1 ПК).