Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (30.05-03.06.2022)

06.06.2022 257 0 1

Зміни в законодавстві з 30 травня по 3 червня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Держпраці відповідає на питання: чи будуть вихідними днями Трійця та День Конституції?

13 та 28 червня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку (під час воєнного стану).

Як працюватимуть банки 13 червня

НБУ повідомляє, що у період дії воєнного стану в Україні вихідний день не переноситься на наступний після святкового, якщо той припадає на суботу чи неділю. Відповідно понеділок, 13 червня 2022 року, є робочим днем, зокрема для банківської системи. 

Виправлення помилок до 25 липня 2022 року без застосування штрафних санкцій

Платники податків, які виправляють помилки шляхом подання уточнюючих розрахунків до 25 липня 2022 року, звільняються від штрафних санкцій за заниження податкових зобов’язань за звітні податкові періоди, що припадають на період дії воєнного стану.

Допомогу за е-лікарняним тепер можна отримати на підставі витягу

З травня отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологах українці можуть не лише на підставі оригіналу е-лікарняного, але і його витягу – відповідна постанова правління Пенсійного фонду України від 02 травня 2022 року № 4-1 «Про затвердження форми витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності» була зареєстрована в Міністерстві юстиції України 18.05.2022 за № 532/37868.

Його можна використати, наприклад, якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок до ФССУ через бойові дії – тоді працівник може звернутись до будь-якого зручного відділення Фонду соціального страхування України для отримання виплат напряму на підставі витягу його е-лікарняного.

Уряд підтримав ініціативу МЗС про розширення переліку держорганів, уповноважених засвідчувати офіційні документи

Відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, з 1 січня 2023 року розширюється перелік державних органів, які уповноважені на проставлення штампу «Апостиль» на офіційних документах, виданих органами України та призначених для використання на території іноземних держав.

Важливо:

До 15 липня 2022 року необхідно зареєструвати податкові накладні за лютий-травень 2022 року

З 1 червня набув чинності Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» яким передбачена реєстрація податкових накладних за лютий-травень 2022 року передбачена до 15 липня 2022 року.

З 2 червня 2022 року відновлюються камеральні та документальні перевірки податкової звітності

Законом № 2260 передбачено відновлення камеральних та документальних перевірок податкової звітності та визначення строків та порядку їх проведення (п. 69.2 ст. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) та відновлення відшкодування сум ПДВ з бюджету.

Уточнено особливості формування податкового кредиту з ПДВ на період дії воєнного стану

Законом № 2260, зокрема, уточнено особливості формування податкового кредиту (п. 32-2 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України на період дії воєнного стану, зокрема, за звітні (податкові) періоди  лютий,  березень,  квітень, травень 2022 року при здійсненні операцій з придбання товарів/послуг, за якими в Єдиному реєстрі податкових накладних постачальниками не зареєстровано податкові накладні та/або розрахунки коригування до них.

Актуально:

Чи зберігається робоче місце за працівником, який отримав тимчасовий захист у країнах ЄС?

За умови відсутності у працівника можливості працювати дистанційно, при цьому у роботодавця є потреба у виконанні відповідних трудових обов'язків, для збереження свого робочого місця працівник може взяти відпустку без збереження заробітної плати, щорічну відпустку, соціальні відпустки, тощо, а також ініціювати призупинення дії трудового договору.

ФОП 1-ї та 2-ї груп: сплата податків в умовах воєнного стану

ФОП, які є платниками єдиного податку 1 та 2 групи, мають право не сплачувати єдиний податок та ЄСВ за себе в певних періодах. Варто звернути увагу, що це є правом, а не обов'язком таких осіб, і рішення щодо сплати єдиного податку чи ЄСВ така особа приймає самостійно.

Як проводиться розрахунок з працівником у разі звільнення у воєнний період

Статтям 4, 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановленні особливості звільнення працівників в умовах військового стану. При цьому, зазначеними статтями Закону не передбачено змін щодо розрахунку з працівниками при звільненні. У разі звільнення працівника всі суми, що належать йому від роботодавця, мають бути виплачені працівникові за рахунок коштів роботодавця з урахуванням вимог, встановлених статтею 116 КЗпП.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали