Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (04-08.07.2022)

11.07.2022 276 0 0

Зміни в законодавстві з 4 по 8 липня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Важливі дати липня 2022 року – реєстрація ПН/РК, подання «воєнної» звітності

Закон від 12.05.2022 № 2260-ІХ, що вніс зміни у Податковий кодекс, виділив окремі дати виконання податкових обов’язків для тих, хто має змогу їх виконувати, і окремі терміни – для тих, хто наразі не має можливості це робити. Приведемо важливі дати виконання податкових обов’язків у липні саме для тих, хто має змогу їх виконувати.

14 липня до 18:00 – гранична дата для реєстрації ПН/РК за лютий-травень без штрафів

Платники ПДВ, які мають можливість виконувати свої податкові обов’язки, зобов’язані зареєструвати ПН/РК за лютий-травень 2022 до 15 липня 2022, тобто не пізніше 14 липня!

Платникам ПДВ про особливості включення до податкового кредиту сум ПДВ за операціями, які відбулися протягом лютого – травня 2022 року

У податковій декларації якого звітного періоду може бути включена до податкового кредиту сума ПДВ за операціями, які відбулися протягом лютого – травня 2022 року, якщо платник податку – покупець не сформував податковий кредит на підставі наявних первинних (розрахункових) документів та не подав звітність за ці періоди, а ПК за такими операціями зареєстровані постачальником в ЄРПН до 15.07.2022 року.

З 01.07.2022 діють нові довідники податкових пільг

ДПС України на офіційному вебпорталі опубліковано нові (станом на 01.07.2022): Довідник податкових пільг № 109/1, що є втратами доходів бюджету; Довідник інших податкових пільг № 109/2.

Кабмін скасував перелік товарів критичного імпорту – офіційний текст Постанови!

Кабмін оприлюднив зміни – постанову КМУ від 07.07.2022 № 761 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 р. № 153 та визнання таким, що втратив чинність, пункт 1 постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2022 р. № 289».

Критерії для визначення критичного імпорту (а це постанова КМУ від 16.03.2022 № 289 «Деякі питання товарів критичного імпорту»), як і сам перелік таких товарів, прибрали. Залишили обмеження по послугах, роботах, правах інтелектуальної власності – за переліком з Додатку до цієї постанови № 761.

Зміни діятимуть з 09 липня 2022 (з 00 годин 00 хвилин).

Зміни від НБУ у валютні правила – критичний імпорт, строк валютного контролю 180 днів, для використання купленої валюти – 2 дні

НБУ прийняв Постанову від 07.07.2022 № 142 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18», яка вносить зміни у валютні правила періоду воєнного стану. Зміни діятимуть з 09.07.2022.

Залужний про скасування рішення Генштабу про порядок видачі дозволів на виїзд військовозобов’язаним

Начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання.

З 1 липня в Дії можна подати заявку на отримання гранту для висадки нових садів чи на розвиток тепличного господарства

З 1 липня стартувала нова урядова програма «єРобота». Тепер через «Дію» можна подавати заявки на безповоротні гранти на створення власної справи, розширення малого й середнього бізнесу, отримання нових навичок для нової кар’єри. Наразі почали діяти нові грантові програми. 

З 1 липня запроваджено ліцензування виробництва та продажу тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН)

З 1 липня 2022 року набули чинності зміни, внесені до Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481). Ці зміни внесено Законом України від 02.12.2020 р. № 1019-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження обігу підакцизних товарів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та посилення контролю за продажем таких товарів».

Мінагро просить надавати дані щодо розбронювання звільнених працівників

Мінагрополітики звертає увагу на необхідність вчасно подавати інформацію щодо звільнених працівників підприємств, установ, організацій аграрного комплексу для анулювання броні та відстрочки від призову, які були заброньовані за пропозиціями Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Важливо:

До уваги ФОП – «спрощенців» третьої групи, що застосовують ставку 2 відсотки!

Платники третьої групи, які перейшли на сплату ЄП з 01.04.2022 на ставку 2 %, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного стану повертаються на сплату ЄП за ставкою 5 % з дотриманням обмеження в обсязі доходу, одержаного протягом календарного року, що повинен не перевищувати 1167 розмірів МЗП.

Затверджено Порядки встановлення відповідності умов контрольованої операції щодо сировинних товарів принципу «витягнутої руки»

Міністерством фінансів України затверджено Наказ від 18.01.2022 № 19 «Про затвердження Порядків встановлення відповідності умов контрольованої операції щодо сировинних товарів принципу "витягнутої руки"» (далі – Порядки), який зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 16.06.2022 за № 662/37998.

З урахуванням положень Податкового кодексу Порядки набирають чинності з 1 січня 2023 року.

Уряд презентував порядок отримання аграріями держпідтримки за двома програмами на 2022 рік

Уряд опублікував Порядок надання грантів на створення та розвиток переробних підприємств та Порядок для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства та надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства. 

Яким чином визначається тип об’єкта нерухомості з метою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

З метою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, типи об’єктів нерухомості визначаються відповідно до ст. 14 ПК на підставі оригіналів документів, що підтверджують право власності на такі об’єкти.

Чи застосовуються штрафні санкції за порушення законодавства щодо єдиного внеску у період воєнного стану в Україні?

На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені частиною 11 ст. 25 Закону № 2464, не застосовуються.

Облік осіб, відповідальних за ведення бухобліку: до уваги неприбуткових організацій!

У разі відсутності на підприємстві посади головного бухгалтера до контролюючого органу подається заява за формою № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» з відомостями про керівника підприємства. У рядку «Дата призначення» заяви за формою № 1-ОПП має бути вказана дата, з якої особа почала виконувати обов’язки бухгалтера на підприємстві.

Чи будуть перевірки застосування РРО за період війни після закінчення воєнного стану

Контролюючі органи не позбавлені права проводити перевірки суб’єктів господарювання як під час дії воєнного стану, так і після його завершення, при цьому період їх господарської діяльності з 24.02.2022 по день закінчення воєнного стану перевіряється в загальному порядку. У разі встановлення порушень Закону № 265, допущених у цей же період, ДПС буде застосовувати штрафні санкції після припинення або скасування воєнного стану на території України.

Документи за лютий – травень 2022 року, які формують податковий кредит платників податків, що використовують касовий метод обліку ПДВ

Підставою для формування податкового кредиту за звітні періоди лютий – травень 2022 року платниками, що використовують касовий метод, є документ, що підтверджує дату списання коштів із банківського рахунка (видачі з каси) платника ПДВ або дату надання інших видів компенсацій вартості поставлених (чи тих, що підлягають постачанню) йому товарів/послуг.

Актуально:

Як оформити невихід на роботу працівників у воєнний час?

Якщо немає можливості оформити дистанційну або надомну роботу, можна оформити відпустки, в тому числі без збереження заробітної плати, або відсутність з інших підстав.

Уряд спростив процедуру отримання посвідчення водія

Кабінет Міністрів України спростив процедуру навчання та отримання посвідчення водія у Сервісних центрах МВС. Це відбулося на засіданні Уряду 10 травня. КМУ прийняв постанову «Про навчання водіїв та державну реєстрацію транспортних засобів у період дії воєнного стану в Україні».

Як сформувати заяву-розрахунок за е-лікарняними

Як і у випадку з паперовими лікарняними, для отримання допомоги за електронним лікарняним роботодавець має сформувати та подати до Фонду соціального страхування України заяву-розрахунок. Форма заяви-розрахунку для отримання коштів на виплату допомоги за е-лікарняними не змінилася й тотожна для паперових і електронних лікарняних.

Нестача (надлишок) готівкових коштів у касі підприємства: як оформити документально

Згідно з п. 46 розд. ІV Положення № 148 установи/підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію каси. Матеріально відповідальні особи до початку проведення інвентаризації дають розписку, форма якої визначена в додатку 7 до Положення № 148.

Комісія перевіряє наявність коштів шляхом повного перерахування всієї готівки, що є в касі, цінних паперів, чекових книжок. Акт складається у двох примірниках і підписується членами інвентаризаційної комісії та матеріально відповідальною особою.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали