Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (31.01-04.02.2022)

07.02.2022 213 0 0

Дайджест корисних подій

ДПС розробила відеоінструкцію про подання податкової декларації фізичними особами – підприємцями 1 – 2 груп спрощенцями

ДПС розробленовідеоінструкцію «Як подати декларацію за 2021 рік фізичними особами – підприємцями, які обрали 1 – 2 групи спрощеної системи оподаткування».

Нагадаємо, що останній день подачі декларацій за 2021 рік фізичними особами – підприємцями (далі ФОП), які перебувають на 1 – 2 групі спрощеної системи оподаткування, – 1 березня 2022 року.

Облік та звітність

Чи потрібно новоствореній ФОП або ФОП, яка перейшла із/на спрощену систему оподаткування, подавати квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи?

ФОП, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подаютьподаткову декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Як виправити помилку у разі подання податкової декларації платника ЄП – ФОП за невірним ідентифікатором форми та чи будуть штрафні санкції?

Порядок виправлення платником податку самостійно виявлених помилок, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, визначенонормами ст. 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). При цьому п.п. 120.1 ст. 120 ПКУ встановлено відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності.

Але протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) штрафні санкції за неподання або несвоєчасне подання Декларації (в т.ч. в електронній формі) не застосовуються.

Приватний підприємець зареєструвався у січні. З якого періоду він може бути на 2 групі єдиного податку та коли сплачувати перші податки - єдиний податок та ЄСВ?

Якщо підприємець зареєстрований у січні 2022 року і до закінчення місяця ним було подано заяву про обрання спрощеної системи оподаткування (2 група єдиного податку), то платником єдиного податку підприємець вважатиметьсяз 01.02.2022.

Відповідно до п. 294.1 ПКУ звітним періодом для платників єдиного податку 2 групи є календарний рік. Ставка єдиного податку (20% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня) – 1300 грн (6500х20%).

Згідно з п. 295.1 ПКУ платники єдиного податку 2 групи сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Сплачують ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який платять єдиний внесок (19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня).

Оподаткування

Про включення до витрат ФОП – «загальносистемником» вартості поточного ремонту основних засобів, використаних у господарській діяльності

ФОП на загальній системі оподаткування з 23.05.2020 має право (за власним бажанням) включитидо складу витрат звітного періоду вартість поточного ремонту використаних у господарській діяльності лише тих основних засобів, які підлягають амортизації.

При цьому такі основні засоби як земельні ділянки, об’єкти житлової нерухомості, легкові автомобілі не підлягають амортизації.

Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включити до складу витрат суму сплачених витрат, понесених на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів, виданих державними органами для провадження господарської діяльності?

Платежі, сплачені ФОП за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з його господарською діяльністю, включаютьсядо складу витрат по факту їх сплати на підставі підтверджуючих документів.

РРО/ПРРО

Як здійснити перереєстрацію ПРРО у тому числі у разі зміни найменування або адреси господарської одиниці, де використовується такий ПРРО?

Заява про проведення перереєстрації або внесення змін у дані про ПРРО подаєтьсясуб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО згідно з розділом V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317.

Чи зобов’язані ФОП – платники ЄП другої – третьої груп вести облік товарних запасів та застосовувати РРО та/або ПРРО, у разі здійснення роздрібної торгівлі лише ПММ в ємностях до 20 літрів, пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин?

ФОП – платники єдиного податку другої групи та третьої групи – не платники ПДВ, які здійснюють роздрібну торгівлю лише паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин зобов’язанізастосовувати РРО та/або ПРРО, однак не зобов’язані вести облік товарних запасів за формою, затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (далі – Наказ № 496).

Водночас, ФОП – платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО та зобов’язані вести облік товарних запасів за формою, затвердженою Наказом № 496.

Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати ПРРО?

ДПС відповіла, що у разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати ПРРО замість апаратного РРО, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

Соціальне страхування

Що є базою нарахування ЄСВ за себе для ФОП на загальній системі оподаткування у разі відсутності доходу?

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник маєправо самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», та не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали