Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (29.06-02.07.21)

05.07.2021 465 0 1

Дайджест корисних подій

На порталі Дія.Бізнес з’явилася можливість безкоштовних консультацій для підприємців від 300 000 міжнародних експертів

Міністерство цифрової трансформації спільно з Офісом з розвитку підприємництва та експорту за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» запустилина порталі Дія.Бізнес ініціативу безкоштовних консультацій для підприємців від понад 300 000 провідних міжнародних бізнес-експертів з різних країн світу, індустрій, типів діяльності та бізнес-ніш через глобальний маркетплейс OnFrontiers.

Кожен український підприємець може зареєструватися на безкоштовні консультації, заповнивши заявку англійською мовою:https://business.diia.gov.ua.

Упродовж 2021 року Мінцифри анонсувало запуск нових центрів Дія.Бізнес.

Сьогодні центри Дія.Бізнес відкрили в 5 містах: Харкові, Миколаєві, Одесі, у форматі консультаційного центру — в Черкасах, на базі КНУ ім. Т. Шевченка — для студентів. Центри підтримки підприємців Дія.Бізнес відкриваються за ініціативи Мінцифри та за підтримки партнерів. На відкриття не використовуються бюджетні кошти.

Упродовж 2021 року Мінцифри анонсувало запуск нових центрів Дія.Бізнес. На черзі — Ужгород, Буча, Кременчук, Кривий Ріг, Полтава, Тернопіль. Поступово такі центри з’являтимуться в кожному місті з населенням понад 50 000 осіб. Цього року вже понад 50 громад заявили про бажання створити зону Дія.Бізнес для підприємців у своєму місті. Деякі з них будуть відкриті на базі Дія.Центрів.

Підприємці також можуть користуватися безоплатними можливостями онлайн-порталу Дія.Бізнес.

Облік та звітність

У ФОП змінилася податкова адреса: як внести зміни до реєстру платників єдиного податку?

Податкова повідомила: у разі зміни податкової адреси фізособою–підприємцем (далі ФОП), місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни. А платниками єдиного податку третьої групи – не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

Чи може підприємець, який надає в суборенду житлові або нежитлові приміщення перебувати на другій групі єдиного податку?

ВідповідьДПС: підприємець, який надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв. метрів (включно) або нежитлове приміщення до 900 кв. метрів (включно), має право застосовувати другу групу платників єдиного податку за умови здавання таких приміщень в суборенду платникам єдиного податку або населенню.

Оподаткування

Перелік витрат приватного підприємця на загальній системі оподаткування

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування визначено п. 177.4 Податкового кодексу України (далі - ПК).

Крім того, згідно з пп. 177.4.6 ПК ФОП на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

Яка сума вважається доходом фізичної особи – платника єдиного податку ІІ–III груп у разі отримання виручки в іноземній валюті за надані товари: сума, визначена в договорі, чи сума, що надійшла за договором на валютний рахунок, зменшена на суму комісії банку?

Податківці відповіли: у разі отримання за договором (контрактом) виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги) доходом ФОП – платника єдиного податку ) є сума коштів в іноземній валюті, визначена в договорі (контракті) та перерахована у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання валюти.

РРО/ПРРО

Які документи, повинен зберігати на місці проведення розрахунків ФОП, що застосовує РРО?

Податківці зазначили, що ФОП, які використовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) для здійснення розрахункових операцій у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також здійснення операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані, зокрема:

  • у кінці робочого дня (зміни) створювати у паперовій та/або електронній формі (крім автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій;
  • створювати контрольні стрічки у паперовій та/або електронній формі і забезпечувати їх зберігання на РРО (крім автоматів з продажу товарів (послуг)) протягом трьох років;
  • створювати в паперовій та/або електронній формі X-звіти, Z-звіти та інші документи, що передбачені документацією на РРО, відповідно до законодавства;
  • зберігати на місці проведення розрахунків реєстраційне посвідчення та останню довідку про опломбування РРО або їх копії.

Чи необхідно застосовувати РРО підприємцю – спрощенцю, який реалізовує супутні товари за готівку, а технічно складні побутові товари - в безготівковій формі?

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що у разі проведення розрахунків між суб’єктами господарювання у безготівковій формі, а саме при переказі коштів з розрахункового рахунка суб’єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, реєстратор розрахункових операцій або програмний РРО ПРРО не застосовується.

Якщо ФОП є платником єдиного податку та здійснює продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, то такий підприємець застосовує РРО або ПРРО під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів, а не лише технічно складних товарів.

Чи може ФОП, який здійснює посередницьку діяльність не застосовувати РРО?

За умови нездійснення видів діяльності визначених пунктом 61 підрозділу 10 розділу XX «Інші перехідні положення» ПК та обсягу доходу, що не перевищує визначений цим Кодексом, для цілей застосування РРО, ФОП може здійснювати свою господарську діяльність без застосування РРО при отриманні оплати, як в готівковій так і безготівковій формі.

Подробиці – в ІПК від 24.06.21 р. № 2524/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Соціальне страхування

Що варто знати платникам єдиного внеску про перевірки та штрафи на період карантину?

ДПС проінформувалапро наступне:

  • встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України;
  • не здійснюється нарахування пені платникам єдиного внеску протягом періодів з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

В якій графі Книги обліку доходів і витрат фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, відображає суми сплаченого за себе єдиного внеску?

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність відображає суми сплаченого за себе єдиного внеску в графі 8 Книги.

Як провести коригування реквізитів рядка 09 «Ознака платника ЄВ» заголовної частини Розрахунку?

Коригуванню підлягають показники, що вказані у розділах I, II та ІІІ Розрахунку, тобто рядок 09 «Ознака платника єдиного внеску» заголовної частини Розрахунку можливо скоригувати лише у разі коригування помилки у розділах I або ІІ, ІІІ Розрахунку (ЗІР 201.06).

Детальніше читайте в Uteka.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали