Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 08.11.2022

08.11.2022 223 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Комерція ми підготували для вас багато цікавих публікацій на різні теми, в тому числі про чергові новації.

Так, з 15.10.2022 набули чинності зміни щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Тому в статті «Зміни щодо працевлаштування іноземців та осіб без громадянства: що потрібно врахувати роботодавцю» ми розглянули, що саме треба врахувати роботодавцям, які надають роботу таким особам. З 20.10.2022 набули чинності зміни стосовно звільнення працівників у разі смерті роботодавця. Як застосовуються нові правила на практиці, читайте у статті «Звільнення працівника у разі смерті роботодавця: нові правила».

З 14.10.2022 року найпоширенішою причиною блокування податкових накладних (далі – ПН) є перший критерій ризиковості операції. У статті «Часте блокування ПН/РК після останніх змін: у чому причини?» ми спробували розібратися, чому саме він потрапив під пильний нагляд. Також у статті «Чи потрібно коригувати податковий кредит, якщо РК на зміну номенклатури заблоковано?» ми розглянули, чи потрібно коригувати податковий кредит, якщо розрахунок коригування на зміну номенклатури заблоковано.

З початку дії воєнного стану Податковим кодексом передбачено особливий порядок реєстрації ПН, але виникає питання відносно штрафу за їх несвоєчасну реєстрацію, а саме – з якої дати виникає відповідальність за несвоєчасну реєстрацію ПН за періоди лютий – травень? Відповідь на це запитання ви знайдете у статті «Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК: за всією суворістю воєнного часу?».

В продовження теми інвентаризації, яку ми розпочали минулого тижня, відповіли на запитання: чи потрібен підпис представника ДСНС на протоколі інвентаризації, якщо майно було пошкоджено внаслідок збройної агресії РФ? Докладніше «Списання пального за GPS-моніторингом: підстави та документування».

Чи можна дані GPS-моніторингу використовувати для списання ПММ? Так, але потрібне відповідне документальне оформлення – яке саме, ми розповіли у статті «Списання пального за GPS-моніторингом: підстави та документування».

Також ми розглянули такі питання:

  • якщо підприємець на загальної системі оподаткуванню придбає автомобіль, чи має він підстави для відображення податкового кредиту та витрат;
  • чи потрібна довідка про військовий облік транспортного засобу в разі купівлі-продажу автомобіля.

Наступного тижня ми торкнемося теми, яка, на жаль, стала популярною завдяки агресії рф – використання генератора. А саме:

  • що потрібно знати при оренді або купівлі генератора;
  • як відобразити генератор в 20-ОПП;
  • чи сплачувати екоподаток за генератор;
  • як відобразити в обліку використання різних джерел електроенергії.

Також розглянемо:

  • як та коли потрібно скласти скаргу на відмову в реєстрації ПН;
  • за фактичної перевірки податкова знайшла помилки в реквізитах фіскального чека – чи можна оскаржити рішення податкової;
  • чи потрібно подавати звіт до фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за 2022 рік;
  • чи діє відповідальність за неподання повідомлення про КІК.

​​​​​​Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали